Na kvalitu našeho spánku má vliv mnoho faktorů: teplota, prostředí i potraviny, které si před spaním dopřejeme. Spánek je pro naše tělo velmi důležitý, protože během něho regeneruje a nabírá nové síly. Spánkem strávíme třetinu života a ve svém vlastním zájmu bychom měli spát tolik, kolik si naše tělo žádá.
Jaké potraviny ovlivňují kvalitu spánku?
Kvalitu spánku můžete ovlivnit teplotou v ložnici, která by neměla být vyšší nežli 20 °C. Hodně toho můžete udělat i tím, že si před spaním v ložnici vyvětráte, abyste zde neměli těžký vzduch. Další věc, kterou pro sebe a především pro kvalitní spánek můžete udělat, je nepřecpávat své tělo potravinami, které mají na kvalitní spánek negativní vliv.
O jaké potraviny jde a čemu se tedy před spaním vyhnout?
Pálivá jídla
Milujete pálivé pokrmy, při jejichž konzumaci se vám čelo orosí potem? Nic proti vašemu gustu, ale raději si je nedávejte chvíli před tím, než se rozhodnete ulehnout do postele. Pikantní jídla povzbuzují trávení, což se možná na první pohled jeví jako žádoucí, ale opak je pravdou: organismus pak jede na plné obrátky a nestíhá odpočívat.
Hořká čokoláda
Je pravda, že hořká čokoláda je daleko lepší a zdravější alternativa, nežli ta sladká, které se ani nedá říkat čokoláda. Nicméně ani s hořkou čokoládou byste to před spaním neměli přehánět, protože v sobě obsahuje velké množství energie, které tělo nestihne spálit a během spánku se energie začne měnit v tuk.
Vajíčka
Dát si vajíčka k večeři, ať už naměkko, na hniličko, v podobě omelety nebo třeba míchaná, je jasná volba mnoha z nás, jenže věděli jste, že si touto poměrně častou večeří ubližujete? Vajíčka jsou plná tuku, který samozřejmě nevadí, když to s nimi nepřeháníte, ale když si jich dáte chvíli před spaním více, tělo je nestihne strávit a nejenže nebudete moci pořádně spát, protože vám bude těžko, ale zároveň riskujete, že si tělo nespotřebovaný tuk uloží do zásob.
Další potraviny, které ovlivňují kvalitu spánku:
- česnek
- luštěniny
- cereálie
- celer
- těstoviny
- červené maso
- ořechová másla
- káva