Utrácíte mnohdy až nekřesťansky vysoké peníze za nejrůznější antiperspiranty a deodoranty ve snaze snížit svůj tělesný zápach, který je pro každého z nás typický? Nedaří se vám za pomoci sprejů či tzv. kuliček zamaskovat váš tělesný odér? Věřte nebo ne, ale za silnějším pižmem můžete kromě pocení hledat i určité typy potravin, které se nachází v jídelníčku mnoha z nás. O jaké potraviny jde?
Jedinečná kombinace bakterií
Naše potní žlázy jsou domovem cca tisícovky nejrůznějších typů bakterií, přičemž nutno dodat, že každý z nás má jejich jedinečnou kombinaci. Kombinace těchto bakterií stojí za jedinečnou vůní našeho těla a tvoří tak náš tělesný pach.
Kromě toho se na skladbě našeho pižma podílejí i potraviny, které na náš odér mohou mít zásadní dopad. Na které potraviny, které zhoršují návštěvní zápach, byste si tedy měli dát pozor?
Milujete ryby?
Patříte k lidem, v jejichž jídelníčku nesmí chybět ryby? Rádi si pochutnáte například na lososovi či tuňákovi? Ryby jsou nedílnou součástí zdravého jídelníčku a odborníci je doporučují konzumovat 2x do týdne. Ačkoliv v sobě obsahují látky, které jsou pro naše zdraví prospěšné – například omega-3 mastné kyseliny – na druhou stranu v sobě obsahují i cholin. Cholin je látka spadající do skupiny vitamínů B a je zodpovědný za typické aroma mořských plodů – člověk tuto látku může vylučovat ještě týden poté, co si na nějaké rybě pochutná.
Jíte červené maso?
Maso v sobě obsahuje aminokyseliny, jejichž zbytky mohou zůstávat v lidských střevech. Ve střevech jsou zpracovávány intestinálními enzymy, které dávají našemu zažívání pořádně zabrat – červené maso je totiž oproti jiným potravinám hůře stravitelné. Na základě tohoto procesu naše žlázy produkují vyšší množství potu, který se následně míchá s bakteriemi nacházejícími se na povrchu pokožky. Z tohoto důvodu se pak zvyšuje tělesný zápach.