Asi si nemusíme říkat, že fazole nebo zelí způsobují nadýmání, neboť se jedná o v tomto ohledu notoricky problematické potraviny. Často však jíme i jiné nadýmavé věci, aniž bychom věděli, že mohou tyto potíže způsobovat. Na jaká jídla bychom si měli dát pozor, pokud náš nadýmání trápí víc než by nám bylo milé?
Pozor na druh, množství a úpravu zeleniny
Zelenina by na našem jídelníčku rozhodně neměla chybět. Poskytuje tělu dostatek vitamínů a je důležitá i pro správné fungování zažívání. Zároveň však příliš mnoho zeleniny může způsobovat i nadýmání. Kromě zmíněného zelí se často jedná především o květák, brokolici, růžičkovou kapustu, ale problémy se mohou vyskytnout i po konzumaci syrové papriky.
Rozhodně vás však nenabádáme, abyste zeleninu vyřadili ze svého jídelníčku – spíš to chce vysledovat, které druhy vás nadýmají, případně upravit množství, které v jídelníčku máte. Často také pomáhá konzumovat zeleninu v tepelně upraveném stavu, to totiž výskyt potíží s nadýmáním obvykle snižuje.
Slyšeli jste o kávě?
Pro některé lidi může být extrémně nadýmavá dokonce i káva. Obzvlášť silná káva ve velkém množství je pro zažívací trakt dráždivá a citlivější lidé mohou mít po jejím vypití problémy. Nedoporučuje se také pít kávu s mlékem, neboť s tím si naše trávicí soustava poradí ještě hůř než s černou kávou.
Bublinky v nápojích
Slazené a perlivé nápoje jsou jedním z nejčastějších viníků nadýmání. U těch s bublinkami je to navíc i logické a člověk si to může zdůvodnit selským rozumem. Vždyť v takovém nápoji plavou statisíce bublinek vzduchu a my je vypijeme: a když se dostaly do těla, musí nějak uniknout i ven.
A žvýkačka na závěr
Velmi nenápadným provinilcem může v tomto případě být i obyčejná žvýkačka. Během přežvykování totiž naženeme do trávicího traktu mnohem víc vzduchu, než je obvyklé. Ten se potom usazuje v břiše a zbytečně ho nadýmá. Navíc obsahuje většina žvýkaček přidané cukry, což zhoršuje problémy lidí, kteří se nadýmají po cukrech a sladidlech.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline