Často tušíme, že náš jídelníček není zrovna nejzdravější, ale zřejmě dost často si neuvědomujeme, jak dalekosáhlé a hluboké důsledky volba našeho denního menu může mít. Přečtěte si, která jídla jsou nejrakovinotvornější, a snažte se jejich konzumaci omezit.
Zpracované maso
Jde o maso konzervované uzením, sušením, solením nebo přidáním chemických konzervačních prostředků. Bavím se o párcích, salámech, klobásách nebo šunce. Dle výzkumů je zpracované maso hlavním rizikovým faktorem pro rakovinu tlustého střeva, konečníku a žaludku, často je také příčinou rakoviny prsu.
Alkohol
Při konzumaci alkoholu naše játra tvrdě pracují, rozkládají alkohol na karcinogenní sloučeninu, která podporuje poškození DNA a narušuje imunitní funkce. Tím narůstá riziko rakoviny, nejčastěji prsu. Hrozí také zvýšené riziko cirhózy jater, která často vede k rakovině jater.
Rafinované cukry
Slazené nápoje, sladkosti, bílý chléb, bílá rýže, klasické „bílé“ těstoviny, sladké cereálie, tím vším se vystavujeme zvýšenému riziku cukrovky 2. typu a obezitě, což může vést k rakovině, nejčastěji vaječníků, prsu, dělohy, tlustého střeva nebo konečníku.
Smažené jídlo
U smaženého jídla, hlavně hranolků a chipsů, je hlavním nepřítelem sloučenina zvaná akrylamid. Dalším problémem je opět zvýšené riziko cukrovky 2. typu a obezity, přičemž oba tyto stavy často mohou vést k rakovině.
Velmi horké nápoje
Zvyknout se dá na všechno, ale raději se odnaučte vypít extrémně horkou kávu, čaj nebo čokoládu na ex. Může to vést k rakovině jícnu.
Co mám jíst, abych rakovinu neměl?
Samozřejmě, že strava není všechno, ale dokáže výrazně pomoci. Proto do svého jídelníčku v hojné míře zařaďte ovoce, zeleninu, ořechy, fazole a ryby. Také se snažte nebýt pod velkým tlakem, sportovat a dostatečně spát.
Foto: Shutterstock