Každý den bychom se měli snažit o upevňování našeho zdraví. Konzumace vitaminu C podporuje imunitní systém, dostatečný přísun železa zahání únavu a vyčerpanost. Podporovat musíme také naše kosti, které by měly být zdravé a silné. Pro kosti jsou klíčové dvě věci, a sice vitamin D a vápník. Zatímco vápník podporuje růst kostí a případně také zubů, vitamin D zlepšuje vstřebávání vápníku, tudíž je také pro kosti nepostradatelný. Jenže kde je najdeme?
Mnozí lidé trpí nedostatkem vápníku či nedostatkem vitaminu D. Do svého jídelníčku proto zařadili doplňky stravy, ovšem nebylo to potřebné. Existují totiž potraviny, které v sobě skrývají velké množství jak vitaminu D, tak i vápníku.
I když mají lidé zafixováno, že nejlepším zdrojem vápníku jsou mléčné výrobky, není tomu tak. Ano, mléčné výrobky sice obsahují velké množství vápníku, ovšem nejedná se o nejlepší a největší zdroj.
Mák
Největším zdrojem vápníku je mák. Podle odborníků obsahuje až dvanáctkrát víc vápníku než například mléko. Do svého jídelníčku proto zařaďte makové buchty nebo případně těstoviny s mákem, které milují zejména děti.
Ryby
Konzumujete ryby? Ne? Měli byste. Ryby jsou totiž obrovským zdrojem vitaminu D, kupodivu však obsahují i vápník. Vápník i vitamin D obsahují například sardinky, velké množství vápníku najdete u šprotů, úhořů či případně u pstruhů mořských. Konzumace ryb je chvályhodná a zdravá, ryby totiž nepodporují jen kosti, ale také srdce.
Tofu
V dnešní době plné veganů a vegetariánů se hodně kupuje také tofu. Lidé milující maso se však tofu vyhýbají. Tofu však není určené jen těm, kteří maso odmítají, doporučuje se každému, kdo potřebuje dodat vápník tělu.
Oříšky
Místo klasických sladkých dobrot si k televizi dejte lahodné oříšky. Důvod je prostý – dodají tělu potřebné množství vápníku. Největším zdrojem vápníku jsou jednoznačně lískové ořechy, ovšem i vlašské ořechy nebo mandle jsou skvělým zdrojem.