Závažné zjištění přinesli vědci z Kalifornské univerzity Riverside. Jeden z nejpoužívanějších olejů má kvůli tomu velký problém. Jak se ukázalo, sójový olej nejenže může přispět k obezitě a cukrovce, jak odhalily předchozí studie, ale může způsobit ještě něco mnohem závažnějšího. Ukázalo se, že může vést k neurologickým problémům, jako je autismus, Alzheimerova choroba, úzkost či deprese.
Velmi rozšířený olej
Znepokojující na tom je především to, že tento olej je ve světě široce rozšířen. U nás o něco méně, ale například ve Spojených státech amerických je sójový olej tím vůbec nejpoužívanějším. Používá se ke smažení, dává se do balených potravin a krmí se jím hospodářská zvířata, jejichž maso pak lidé jedí.
Bohužel se ale zdá, že sójový olej vůbec není dobrý pro lidské zdraví. Co víme zcela určitě je to, že není vhodný pro myši, na kterých probíhal poslední výzkum. Ten ukázal, že tento olej má zásadní vliv na část mozku známou jako hypothalamus. Právě v ní se odehrává řada klíčových procesů.
“Hypothalamus reguluje vaší váhu prostřednictvím metabolismu, udržuje tělesnou teplotu, je zásadní pro reprodukční schopnosti a fyzický rozvoj, stejně jako pro schopnost zvládat stres,” uvedla profesorka Margarita Curras-Collazo, která se na studii podílela.
Vědci zjistili, že u myší krmených sójovým olejem přestaly správně fungovat některé geny. Jedním z nich byl gen produkující “hormon lásky” oxytocin. Ukázalo se, že po krmení sójovým olejem významně klesly hladiny tohoto hormonu.
Ne všechny sójové produkty jsou špatné
Bohužel nezůstalo jen u něj. Stejným způsobem zjistili vědci ovlivnění dalších více než 100 genů. A věří tomu, že toto odhalení má následky nejen na metabolické funkce, ale také funkce mozku. Problémy dávají do souvislosti s možným rozvojem autismu či Parkinsonovy choroby, jakkoliv pro jistotu dodávají, že zatím žádný přímý důkaz o škodlivosti tohoto oleje nemají.
Vědci zároveň upozorňují, že zjištění se týkají pouze sójového oleje, nikoliv dalších oblíbených produktů ze sóji. “Nevyhazujte tofu, sójové mléko nebo sójovou omáčku,” uvádí toxikolog Frances Sladek, který se na studii podílel. “Mnoho sójových výrobků obsahuje jen malé množství oleje a naopak velké množství zdravých sloučenin, jako jsou nasycené mastné kyseliny a bílkoviny.“
Foto: Shutterstock, zdroje: Science Daily, NDTV, Alzheimernewstoday
My pěstujeme řepku a slunečnice, proto máme takový olej. Ale jsou i tací, co se chytají různých vzorů, mají v kuchyni pruhy a hvězdy a sójový olej.
Nepoužívám, alarm by měl směřovat do USA. Tam mají sojové produkty moc rádi.😎