Jak je to vlastně s cholesterolem, proč existují dva druhy a který z nich je nebezpečný? Škodlivost cholesterolu je zkrátka vděčné a důležité téma. Jeho hladinu si nechte co nejdříve zkontrolovat při preventivní prohlídce. Portál MedLine Plus upozorňuje na to, co jednotlivé hodnoty znamenají.
Co je cholesterol
Cholesterol je látka tukového charakteru, která vytváří část struktury buněčných membrán, zejména myelinového obalu, který chrání naše nervy. Je základem steroidních hormonů progesteronu, kortizonu i testosteronu a je potřebný pro tvorbu žlučových kyselin. Při nedostatku si ho játra vyrobí až 80 %. Pokud vyloučíme ze stravy tuky, začnou ho více vytvářet. Pokud jej ale naopak budeme méně přijímat v potravě, snížíme jeho celkové množství v těle.
Běžná a vysoká hladiny cholesterolu
Odborníci se stále neshodnou. Průměrně je přiměřená hranice cholesterolu v krvi pod 5,16 mmol/l (200 mg/dl). Mezní hranice je kolem 5,16 až 6,18 mmol/l (200–239 mg/dl) a vysoká vyšší než 6,18 mmol/l (> 238 mg/dl).
HDL a LDL
Cholesterol je tedy tuk nerozpustný ve vodě ani v krvi. Mezi buňkami ho proto přenáší nosiče zvané lipoproteiny.
LDL – low–density lipoprotein
LDL lipoprotein má nízkou hustotu a je hlavním nosičem cholesterolu v krvi. Pokud je ho v krevním oběhu moc, usazuje se na stěnách cév, vytváří tukové pláty, cévy a tepny se zužují a vzniká ateroskleróza. Krevní sraženiny vznikající v trhlinkách zúžené tepny vedou k srdečnímu infarktu nebo cévní mozkové příhodě. Objevují se onemocnění ledvin, jater, štítné žlázy či cukrovka.
HDL – hight–density lipoprotein
HDL lipoprotein má vysokou hustotu a přenáší asi čtvrtinu krevního cholesterolu. Transportuje cholesterol z krve do jater, pak do žluči a vyloučí se z těla. Odbourává usazený cholesterol z aterosklerózních plátů.
Vysoká hladina cholesterolu – hypercholesterolemie – příčiny
- genetické dispozice, které se dají ovlivnit životosprávou
- nadváha a obezita
- nevhodná strava
- nedostatek pohybu
- důsledek nadměrné konzumace alkoholu a léků (kortikoidů, diuretik aj)
Projevy vysokého cholesterolu
- drobné tukové hrbolky na kůži nad klouby nebo pod očima
- šedobílý prstenec kolem oční duhovky
- akutní zánět slinivky břišní
- většinou se ale zjistí jen při vyšetření cholesterolu a triglyceridů z krve
Cholesterol v potravinách
Všechny tučné potraviny obsahují oba cholesteroly. Příznivě působící HDL a neblaze působící LDL. Vhodné je dodržovat zdravý životní styl. Vysoká hladina cholesterolu v krvi neboli hypercholesterolemie je riziko kardiovaskulárních onemocnění. Nutné je sledovat i látku homocystein. Hladinu snížíte, pokud budete přijímat vitaminy skupiny B a kyselinou listovou.
Foto: Shutterstock