Cítíte se unaveni a trápí vás úzkost? Nedaří se vám dlouhodobě zhubnout? Často se vám vrací nachlazení? Příčinu hledejte hluboko v trávícím traktu. Jak funguje střevní mikroflóra a jak jí pomoci?
Co je střevní mikroflóra
Střevní mikroflóra je systém více než tisíce nejrůznějších bakterií, virů, plísní i jiných organizmů. Ty společně působí v symbióze a starají se o správné fungování imunitního systému, ale nejen to. Mikrobiom se postupně utváří, významně do 3 let věku. Poté se dostává do rovnováhy, ke které se neustále vrací. Průběžně se ale mění a reaguje na vnější podněty.
Funkce střevní mikroflóry
Střevní mikroflóra je součástí trávícího systému, propouští živiny do organizmu. Je zodpovědná za správné fungování imunitního systému a vysílá signály do mozku. Informuje mozek o tom, kterou potravinu máme a nemáme sníst. Podílí se na ukládání tuků i na produkci vitamínu K pro krevní srážlivost. Je zodpovědná za hormon dobré nálady i za správnou činnost nervů a mozku.
Střevní mikroflóra a zdravotní potíže
Narušení střevní mikroflóry je spojováno s obezitou a cukrovkou. Dále se jí přičítají poruchy koncentrace, migrény, závratě, nemoci srdce a cév. Spojuje se s autismem, ADHD, úzkostnými stavy a depresemi. Samotné narušení imunitního systému dále působí na rozvoj zánětlivých onemocnění.
Varovné signály
Při nesprávně fungující střevní mikroflóře zaznamenáte potíže s trávením. Objevují se bolesti břicha, nadýmání a nepravidelnost vyprazdňování. Jsme unaveni a častěji nemocní.
Co narušuje střevní mikroflóru
Střevní mikroflóru narušují antibiotika, nezdravá strava, stres i zhoršující se životní prostředí. Obtíže se objevují po jednostranných dietách, detoxikačních kůrách nebo preventivním bezlepkovém stravování. Narušením jsou průjmová onemocnění a samozřejmě onkologická léčba či zánětlivá onemocnění střev.
Netřeba zmiňovat špatný vliv alkoholu a kouření.
Jak prospět střevní mikroflóře
Není překvapením, že nejvíce střevní mikroflóře prospějete úpravou jídelníčku. Je třeba snížit množství bílého cukru, loupané rýže a produktů z bílé mouky. Méně konzumujte tučné maso. Přidejte ovoce, zeleninu a celozrnné produkty.
Střevní mikroflóru podpoříte konzumací kvašených potravin, syrové stravy a zakysaných produktů. Doporučuje se i kurkuma či užívání probiotik.
Foto: Freepik