Postarším příborům můžete vrátit dřívější lesk i bez toho, abyste kupovali drahé a chemické čističe. Poradíme vám, jak vyčistit příbory s použitím výhradně přírodních zdrojů. Většinu z nich budete mít jistě ve spíži. Vaše příbory budou zářit jako nové.
Staré příbory, bohatství vzpomínek
Dříve bývalo zvykem obdarovávat rodinné příslušníky praktickými doplňky do domácnosti. Při výročích, významných událostech, narozeninách nebo ke svatbě jste mohli dostat například cennou sadu příborů. Některé takové skvosty se dokonce v rodinách dědí po generace a byla by škoda, kdybyste se o ně nestarali a nevěnovali jim náležitou pozornost. Jedná se zpravidla o kvalitně vyrobené kousky, zároveň se k nim váže i mnoho vzpomínek.
Na usazeniny s běžným octem
Na staré usazeniny a zašlé příbory je vhodná octová lázeň. Připravte si větší nádobu a do ní vlijte ve stejném poměru bílý ocet a vodu. Příbory ponechejte v lázni alespoň čtvrt hodiny, poté je vytáhněte a očistěte utěrkou. Odolné usazeniny ještě v lázni vykartáčujte vyřazeným zubním kartáčkem. Pro drhnutí v octové lázni je vhodné připravit si pastu z octu a kukuřičného škrobu. Tu naneste na kartáček, příbory vydrhněte a teprve poté je vložte do octové lázně. Nakonec vše opláchněte a vyleštěte do sucha.
Octovou lázeň nelze použít na příbory z hliníku či mosazi.
Čistěte jedlou sodou
Všestranný pomocník do domácnosti, jedlá soda, se hodí i na čištění příborů. Do lázně s teplou vodou vložte příbory a přisypejte 2 lžíce jedlé sody. Příbory nechejte namočené 1 hodinu a poté opláchněte. Odolné skvrny očistěte kartáčkem a pastou získanou z jedlé sody a malého množství vody.
Když je špína odolná
Na opravdu zašlou špínu a skvrny, které se nechtějí vzdát si připravte ocet a sůl. Ty smíchejte půl napůl a s pomocí směsi odrhněte příbory drsnou stranou houbičky. Následně příbory opláchněte vlažnou vodou a osušte.
Recept na čištění mosazi
Na mosazné příbory si připravte pastu z citronové šťávy a sody. Směs nechejte působit a poté použijte pastu k čištění. Namísto citronové šťávy a sody můžete u mosazných příborů použít kečup. Po čištění příbory opláchněte a osušte. Navrátí se jim původní lesk.
Foto: Shutterstock