Eva Holubová, výborná česká herečka, je nejen držitelkou Českého lva, ale také lahodného receptu na pravé Honzovy buchty, které připravila se svým synem Adamem v kulinářském seriálu Pečeme podle hvězd. Tak hurá do kuchyně a vrhněte se do pečení, ať si pochutnáte stejně jako herecká hvězda.
Co budete potřebovat?
- 1 kostka droždí
- 60 g cukru krupice
- 250 ml vlažného mléka
- 140 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 3 žloutky
- vanilka z vanilkového lusku
- citronová kůra
- máslo na vymazání plechu a potření buchet
Na náplň pak nachystáme ještě tyto suroviny.
- 250 g měkkého tvarohu
- 60–100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- 1 lžíce rozinek namočených v rumu
Postup přípravy
Do hrníčku rozdrobíme kostku droždí, přidáme trošku cukru a vlažného mléka. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. Zbytek mléka ohřejeme a rozpustíme v něm máslo.
Do mísy nasypeme mouku, špetku soli, přidáme zbytek cukru, žloutky, malinko vanilky a nastrouháme trošku citronové kůry. Promícháme. Poté přilijeme ohřáté mléko s máslem, a nakonec vzešlý kvásek.
Nyní směs vypracujeme v hladké těsto. To lehce poprášíme moukou a na teplém místě necháme nakynout do dvojnásobného objemu.
Zatímco těsto kyne, máme čas připravit si náplň. V další míse utřeme tvaroh s cukrem a žloutky. Rozinky krátce namočíme v rumu, scedíme a přidáme je do mísy. Dobře promícháme.
Jakmile je těsto připraveno, rozválíme ho na pomoučněném válu na silnější plát a nakrájíme na čtverce. Doprostřed každého dílu naneseme lžíci náplně, rohy těsta pevně spojíme k sobě, mírně zatočíme a uválíme kuličku. Do pekáče vymazaného máslem postupně buchty skládáme do řad, až je pekáč zcela zaplněn. Všechny buchty důkladně pomažeme rozpuštěným máslem.
Pečeme 25–30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Při servírování buchty můžeme jemně poprášit moučkovým cukrem.
Uvidíte, že po takových buchtách se bude olizovat celá rodina. Rozinky namočené v rumu jim dodají ještě lepší chuť.
Foto: Shutterstock
A ta zvláštní ingredience je co?