Na grilovací sezonu jsme se letos, kvůli chladnému počasí, těšili o něco déle. Málokdo totiž nemiluje šťavnatý kus masa nebo sýra, opečený k dokonalosti na venkovním grilu.
Ať je váš gril dokonalý
Většina grilovacích guru věnuje velkou pozornost způsobům, jak co nejlépe připravit steak, hamburger nebo zeleninu. Jen menší část z nich ale zkoumá, jak se o svůj gril co nejlépe postarat. Jeho špatná údržba totiž může mít dopad na kvalitu připravovaného jídla i na životnost zařízení.
Aby bylo jídlo dokonalé, musí být v dokonalém stavu i gril. Starat se o něj není těžké, jen je potřeba zažít si pravidelnost, ať už pracujete s plynem nebo dřevěným uhlím. Některé kroky je dobré podniknout ještě před grilováním.
Kartáčujte a vypalujte rošty
Umístěte pod váš gril podložku, která ochrání dlažbu před stříkající mastnotou. Vyberte mu místo dostatečně vzdálené od domu, na dobře větraném prostoru a rovném podkladu. Chraňte ho před suchým listím a jinými hořlavými předměty.
Pokaždé, když gril zapnete, ujistěte se, že je dobře předehřátý. Tím ho zároveň vydezinfikujete a vyčistíte. Rošty před grilováním pořádně okartáčujte, abyste odstranili veškeré zbytky po předchozím hodování. Poté, co vyndáte poslední kousek připravovaného jídla, zvyšte teplotu, abyste spálili veškerou mastnotu a ulpělé zbytky. Rošty se vám pak budou od spálenin lépe kartáčovat.
Křupavé uhlíkové usazeniny jsou totiž nejen ošklivé, ale stávají se i hostiteli bakterií. Jejich hromadění způsobuje, že se gril zahřívá nerovnoměrně a nedosáhne plné provozní teploty. U plynových grilů mohou trubky hořáků navíc předčasně selhat.
Zažijte si pravidelnost
Přibližně po každé 10. přípravě věnujte více času údržbě. Pokud grilujete převážně tučná masa, raději po každém 5. použití, abyste zabránili riziku vzplanutí.
Odstraňte rošty a důkladně je očistěte z obou stran. Vyčistěte vnitřek grilu a vymyjte odkapávací misku. Poté, co vrátíte všechny části zpět, gril zapalte a nechte běžet, než z něj přestane vycházet kouř.
Pomůže vám pasta ze sody
Jednou ročně, nejlépe před zahájením sezony, vyjměte rošty a ponořte je do mýdlové vody. Vyčistit je můžete i stejným způsobem, jaký se doporučuje u roštů z trouby běžného sporáku. Potřete je pastou z jedlé sody, kterou získáte smícháním sody s vodou, a nechte působit.
Kartáčem pořádně očistěte vnitřek grilu, ale mastný film uvnitř ponechte, chrání kov před poškozením. Zapalte hořáky a zkontrolujte, jak fungují. Nejsou-li plameny rovnoměrné, pročistěte hořáky drátem. Vymyjte odkapávací misku, umyjte gril zvenčí a vraťte komponenty na svá místa. Poté gril zapalte a zkontrolujte, jestli všechno bezvadně funguje.
Foto: Shutterstock