Před pečením dám do trouby vždycky cukr. Naučila jsem se to v Americe a výsledek chutná úplně jinak

Ať už máte moderní troubu, která vám oznámí, že bylo dosaženo požadované teploty, nebo ještě používáte takovou, která tímto ukazatelem nedisponuje. Už skoro nenajdete plynové trouby, které  byly nahrazeny troubami elektrickými. Ať tak či tak, abyste měli vždy jistotu, že vaše jídlo bude perfektní, naučte se do trouby, ještě před jejím zahřátím, nasypat lžičku cukru.

Staňte se šéfkuchařem

Jako správný šéfkuchař byste si měli být schopni poradit si s každým spotřebičem, se kterým se setkáte. Možná už máte tolik zkušeností, že vždy poznáte, jestli nastal ten pravý moment na vložení jídla do trouby. Pokud ne, naučte se trik, který se bude hodit i pro další přípravu potravin. Do kovové misky vhodné do trouby nasypte trochu krupicového cukru a vložte ho do trouby.

Proměna cukru

Momentem, na který čekáte, je přeměna cukru v karamel. To je ideální moment na vložení jídla do trouby. Nezačal-li se cukr ještě rozpouštět, znamená to, že je teplota ještě příliš nízká a je třeba nějakou chvilku počkat. Proces karamelizace potřebuje minimálně 160 °C, jakmile si všimnete, že již započal, ještě 3 minuty počkejte.

Geniální příprava

Tato metoda vám pomůže zdokonalit přípravu jakéhokoli jídla. Ale usnadní i přípravu tak jednoduchého receptu, jako je pečené kuře. Zvolte nejprve přípravu marinády. Smíchejte olivový olej, aromatické bylinky, jako je oregano a tymián, případně oblíbené koření. Touto marinádou potřete nerozporcované kuře a nechte přes noc v chladu uležet. Maso nasákne vůní a marináda ho zjemní.

Foto: Shutterstock

Zaručte šťavnatost

Aby si kuře zachovalo svou jemnost, vyhněte se tomu, že do něj budete píchat. Tím by totiž došlo k vytečení šťávy a kuře by bylo příliš vysušené. Výsledný efekt by tak byl velmi slabý. Kuře vložte do předehřáté trouby a pečte alespoň hodinu, vždy ale volte délku pečení podle velikosti kuřete.

Co s karamelem

Nemáte-li rádi plýtvání, vězte, že karamel můžete zužitkovat i pro další vaření. Přidáte-li k němu ještě lžíci rybí omáčky 3 lžíce vody a 3 kávové lžíce rýžového octa, připravíte výbornou karamelovou omáčku. Vše nechte spojit v troubě spolu s pečením kuřete. Výsledkem je originální chuť. Kuře polijte těsně před servírováním

Foto: Shutterstock, zdroj: Santé+

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments