Když se naučíte správně a pravidelně zamrazovat potraviny, přinese vám to hned několik benefitů. Nebudete muset tak často do obchodu, nestane se, že doma nebude nic k jídlu, a navíc docela solidně ušetříte. Jak tedy mrazit, aby vaše rodina nepřišla k újmě?
Užitečné tipy
Lidé v Česku běžně mrazí maso, případně uvařená jídla, ale na mrazení pečiva, ovoce, zeleniny nebo uzenin si troufne málokdo, přitom nejde o raketovou vědu.
- Před zmrazením potraviny ochlaďte v ledničce.
- Vše, co chcete zmrazit, řádně zabalte nebo vložte do uzavíratelných nádob. Vyhnete se tak „spálení mrazem“.
- Dobré je také zmrazovat po pár porcích, abyste mohli rozmrazit jen tolik, kolik opravdu potřebujete.
- Mražené potraviny patřičně označte. Napište název, počet porcí a datum vložení do mrazáku.
A pokud se ptáte, jaký mrazák je ideální? Na tom příliš nezáleží. Velký, malý, s otevíráním zepředu nebo svrchu. Podstatné je, aby mrazil na – 18 °C. To je totiž doporučená teplota mrazení v domácích podmínkách.
Co můžu zmrazit a jak dlouho to vydrží?
- Syrové maso (steak, kotleta, pečeně) – 4-12 měsíců
- Syrové mleté maso – 3-4 měsíce
- Tepelně upravené maso – 2-3 měsíce
- Uzeniny – 1-2 měsíce
- Syrové drůbeží maso – 9-12 měsíců
- Tepelně upravená drůbež – 4 měsíce
- Ryba – 2-4 měsíce
- Polévky, vývary a omáčky – 2-3 měsíce
- Pečivo – 3-6 měsíců
- Mléko – max. 1 měsíc
- Máslo – max. 3 měsíce
- Strouhaný sýr – max. 4 měsíce
- Zelenina – max. 12 měsíců
- Ovoce – max. 6 měsíců
- Pečivo – max. 3 měsíce
Co nemrazit?
Do mrazáku nepatří zelenina s vysokým podílem vody jako je salát, okurka, ředkvička nebo meloun. Vyvarujte se také mrazení měkkých bylinek, například petržele, bazalky nebo pažitky, mohly by zhnědnout. Nemrazte ani jogurt, smetanu, tvaroh a syrová vejce.
Foto: Shutterstock, zdroj: safefood.net
Mrazím na – 24°C a to pak se ty podmínky posouvají jinam.