Při mražení potravin se musíte řídit následujícími radami, jinak riskujete zdraví

Když se naučíte správně a pravidelně zamrazovat potraviny, přinese vám to hned několik benefitů. Nebudete muset tak často do obchodu, nestane se, že doma nebude nic k jídlu, a navíc docela solidně ušetříte. Jak tedy mrazit, aby vaše rodina nepřišla k újmě?

Užitečné tipy

Lidé v Česku běžně mrazí maso, případně uvařená jídla, ale na mrazení pečiva, ovoce, zeleniny nebo uzenin si troufne málokdo, přitom nejde o raketovou vědu.

  • Před zmrazením potraviny ochlaďte v ledničce.
  • Vše, co chcete zmrazit, řádně zabalte nebo vložte do uzavíratelných nádob. Vyhnete se tak „spálení mrazem“.
  • Dobré je také zmrazovat po pár porcích, abyste mohli rozmrazit jen tolik, kolik opravdu potřebujete.
  • Mražené potraviny patřičně označte. Napište název, počet porcí a datum vložení do mrazáku.

A pokud se ptáte, jaký mrazák je ideální? Na tom příliš nezáleží. Velký, malý, s otevíráním zepředu nebo svrchu. Podstatné je, aby mrazil na – 18 °C. To je totiž doporučená teplota mrazení v domácích podmínkách.

Co můžu zmrazit a jak dlouho to vydrží?

Foto: Shutterstock
  • Syrové maso (steak, kotleta, pečeně) – 4-12 měsíců
  • Syrové mleté maso – 3-4 měsíce
  • Tepelně upravené maso – 2-3 měsíce
  • Uzeniny – 1-2 měsíce
  • Syrové drůbeží maso – 9-12 měsíců
  • Tepelně upravená drůbež – 4 měsíce
  • Ryba – 2-4 měsíce
  • Polévky, vývary a omáčky – 2-3 měsíce
  • Pečivo – 3-6 měsíců
  • Mléko – max. 1 měsíc
  • Máslo – max. 3 měsíce
  • Strouhaný sýr – max. 4 měsíce
  • Zelenina – max. 12 měsíců
  • Ovoce – max. 6 měsíců
  • Pečivo – max. 3 měsíce

Co nemrazit?

Do mrazáku nepatří zelenina s vysokým podílem vody jako je salát, okurka, ředkvička nebo meloun. Vyvarujte se také mrazení měkkých bylinek, například petržele, bazalky nebo pažitky, mohly by zhnědnout. Nemrazte ani jogurt, smetanu, tvaroh a syrová vejce.

Foto: Shutterstock, zdroj: safefood.net

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Mrazím na – 24°C a to pak se ty podmínky posouvají jinam.