Při přípravě řízků Češi zapomínají na důležitý trik s olejem. Jen díky němu mohou chutnat skvěle

Řízky jsou jedním z nejoblíbenějších masových pokrmů v České republice. Jsou také oblíbeným jídlem dětí. Často je připravujeme pro zvláštní příležitost, ale ceněné jsou také díky velmi snadné přenosnosti. Můžete si je vzít na výlet, zabalit a konzumovat i druhý nebo třetí den. Jak ale udělat řízek, po kterém se budou ostatním dělat boule za ušima?

Druhy masa

Řízek má velmi široké využití s různými druhy masa. Je to ideální forma na zpracování telecího, vepřového, hovězího, kuřecího i krůtího masa. Někdo z nás si troufne i na řízky z králíka. Dá se zkrátka říct, že touto úpravou dodáte chuť čemukoli. U dětí budete slavit asi největší úspěch s kuřecím masem, je totiž velmi měkké a dobře stravitelné, dobře se také krájí.

Příprava masa

Zda bude řízek dobře stravitelný poznáte už po prvním řezu. Velké kusy masa jako je telecí, vepřové nebo hovězí by měly být krájeny přes vlákno, díky tomu si je jednoduše nakrájíte, nebo ukousnete sousto a vlákna vám neuvíznou mezi zuby. Kuřecí prsní řízek zase nařízněte tak, aby měl co největší povrch. Jistotou při přípravě je vždy naklepání. Maso se díky tomu stane křehčím a snadněji se propeče. U kuřecího a krůtího dbejte na to, abyste maso zbytečně nepotrhali. Nikdy nezapomínejte ani na sůl a pepř, která masu dodávají náležitou chuť.

Trojobal

Nejčastějším způsobem obalení masa je tzv. trojobal, jedná se o vrstvu hladké mouky, která masu zajistí křehkost, vajíčka, sloužící jako pojivo, a  strouhanky, která zaručí finální křupavost. Ještě než se ale do obalování pustíte, vsaďte na trik s olejem. Potřete každý plátek masa olejem z obou stran. Tím zabráníte vysušení a maso si uchová svou šťávu. Nakonec řízky obalte.

Foto: Shutterstock

Tuk na smažení

Poslední fáze přípravy řízku je smažení. Během něho nesmíte strouhanku připálit, ale měla by získat krásný zlatavý nádech. Jak to udělat? Kromě teploty zvolte správný tuk na smažení. Nejvhodnější k tomu je řepkový olej, který má vysoký kouřový bod a nepřipaluje se. Skvělou volbou je i sádlo. To oceníte především při přípravě telecího řízku. Pokud vám tedy nevadí vůně a chuť sádla, vězte, že jste našli to pravé.

Foto: Shutterstock, zdroj: Avantages

Autor: Hedvika Hampejsová

Redaktorka serveru AAzdravi.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Aster
Aster
1 rok

Řízky smažené na řepkovém hnusu jsme ochutnali u švagrové – pachuť po rybině a smrad.