Při vaření brambor je nutný jeden fígl. I zkušené hospodyňky na něj ale zapomínají a uvaří je špatně

Brambory jednoznačně patří na český jídelní stůl. Ve skutečnosti jde zřejmě o nejoblíbenější tuzemskou přílohu, což je dáno nejen samotnou chutí brambor, ale také širokou plejádou možností, jak je připravovat. Vždyť si je můžete vychutnat nejen klasicky vařené, ale třeba i upečené ve slupce, případně jako šťouchané brambory nebo bramborovou kaši. A co teprve brambory v bramborovém salátu, to je také specifická disciplína.

Pozapomenutý trik na brambory

Ovšem na to, jakým způsobem se v tuzemsku brambory využívají, stále panují vážné mezery v jejich přípravě pro potřeby pokrmů. Brambory je totiž třeba před vařením náležitě připravit, což by sice každá dobrá hospodyňka měla vědět a provádět, ale v reálu se to děje jen velmi málo.

Asi každý dobře ví, že brambory jsou velmi bohaté na škrob. Ten není nutně na škodu, ovšem některé odrůdy ho obsahují velké množství. Kromě toho, že takové brambory v určitých úpravách, jako je třeba bramborová kaše, nemusí chutnat vůbec dobře, je tu také problém zdravotní. Příliš mnoho škrobu zatěžuje lidský organismus.

Proto byste měli brambory vždy před přípravou škrobu zbavovat. Poté, co se brambory oloupou, je třeba je namočit do vody, která přebytečný škrob odplaví. Nemusíte se bát, stále ho v nich zůstane určité množství, které zajistí jejich vláčnost. Nadbytečného škrobu se však zbavíte.

Foto: Shutterstock

Pár minut ve vodě nestačí

Určité pozůstatky této potřeby u lidí zůstaly. Někteří brambory po oloupání oplachují ve vodě, jiní je dají namočit alespoň na pár minut. Jenže něco takového bohužel nestačí. Za takovou chvíli se škrob nestihne odplavit. Brambory je nutné ponechat ve vodě po dobu několika hodin, ale vůbec nejlepší je si přílohu připravit den předem a nechat je ve vodě odstát přes noc.

Nejde o nic složitého. Bramborám se ve vodě při pokojové teplotě nic nestane. Pouze dejte pozor na to, aby byly všechny brambory řádně namořeny.

Jakmile brambory z vody vyndáte, můžete už je používat zcela standardním způsobem. Budete také svědky toho, že se bez přebytečného škrobu rychleji připraví a měly by také chutnat lépe.

Odstraněním škrobu z brambor docílíte takého snížení jejich glykemického indexu. Takové brambory tak budou zdravější a nebudete po nich tolik přibírat.

Foto: Shutterstock

Autor: Anna Štěpánková

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Zkušená a respektovaná novinářka prošla za posledních 20 let redakcemi tištěných i online deníků, aby následně našla svou zálibu v tvorbě magazínových textů.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
2 let

To by museli být brambory pro lidi . Po převratu se brambory i jiné potraviny změnily na nějaký chemický odpad . Brambory i jiné potraviny voněly s daly se jíst samostatně . Vyprávějte dětem na dobrou noc jaké byly potraviny. Proč nám neřeknou ti kteří v té době vyráběli potraviny, proč to tak je ? I cíga byly lepší.
S chleba to byla báseň

Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

No,nevím. Kdysi,za mlada,jsem naloupala brambory na druhý den. Máma si za pár hodin všimla,dala mi lepáka,brambory vyhodila. Pak mi vysvětlila, že by nebyly vůbec dobré, že to má vyzkoušeno. Já už také,se stejným výsledkem.