Brambory jsou oblíbenou zeleninou pěstovanou v našich krajích. Jsou také častou přílohou připravovanou u mnohých příležitostí. Známé jsou pro významný obsah vitamínů a minerálů, které ale mohou velmi jednoduše ztratit. Vaření a dlouhé skladování je o své benefity připravuje. Snažíte-li se chránit i jejich chuť naučte se přidávat mrkev.
Co ničí vitamíny
Jedním z nejškodlivějších momentů pro zachování vitamínů je proces vaření. Naopak velmi prospěšný je pro vlákninu, kterou tímto způsobem tvoří více stravitelnou. Vaření je také velmi důležité pro získání vitamínu A, který využijete mnohem snadněji, přidáte-li do vroucí vody kapku oleje. „Křehké“ vitamíny se ale velmi rychle zničí. Jde především o „céčko“ a vitamín B1 a B9.
Problémem je také dlouhé skladování. Během něho dochází ke ztrátě až padesátiprocentního množství vitamínů. Brambory by měly po svém uskladnění zkonzumovány do 3 měsíců, než začne docházet ke ztrátě.
Jak zachovat chuť a vitamíny
Snažíte-li se využít co největší množství vitamínů C, A, nebo celou škálu vitamínů B začněte se starat o jejich zachování. Existuje totiž velmi jednoduchý trik, který tomuto znehodnocení zabrání. Velkým benefitem je také zvýraznění chuti. K bramborám přidejte mrkev. Na celý hrnec vám postačí pouze jedna. Díky betakarotenu, který obsahuje ochrání vitamín C a mnohé živiny. Nakápněte také trošičku oleje.
Skvělé pyré
Máte-li chuť spojit všechny chutě a vytvořit si dokonalou přílohu, vyzkoušejte karotkovo-bramborové pyré. Postačí vám kilogram brambor, 400 gramů mrkve, 50 gramů másla, 2 polévkové lžíce zakysané smetany, muškátový oříšek, sůl a pepř. V osolené vodě vařte na kousky nakrájené brambory a na kolečka rozkrájenou mrkev. Vařte asi 30 minut. Po uvaření je zeleninu dochuťte a přidejte máslo se smetanou. Poté lehce rozmačkejte a dostatečně promíchejte. Jemnost pyré si zvolte dle vlastní obliby.
Foto: Shutterstock, zdroje: Madina Légué, Journal des femmes