Vajíčka jsou jednou z nejvýživnějších potravin, které máme k dispozici. V případě, že na ně nemáte alergii nebo intoleranci, určitě je z jídelníčku nevynechávejte. Odrazuje-li vás při jejich přípravě složité loupání nebo nehody při vaření, vyzkoušejte jednoduché fígle.
Vajíčka a cholesterol
Obáváte-li se toho, že vejce jsou nebezpečná pro vaše zdraví z toho důvodu, že jsou obrovský zdrojem cholesterolu, nenechte se mýlit. Obsah cholesterolu je sice významný, ale jedná se o ten dobrý, který je pro tělo prospěšný. Navíc vám konzumace vajec zajistí přínos velkého množství vitamínů a minerálů.
Hodnotný zdroj
Vejce jsou zdrojem antioxidantů a minerálů jako je železo, zinek a fosfor. Mají také velké množství vitamínů A, B7, B9 a dalších. Oblíbené jsou také jako zásobárna bílkovin, kterých mají skutečně velké množství. Pomáhají vyživovat kosti, zuby a zlepšovat funkci mozku.
Ideální vaření
V případě, že se rozhodnete je vařit, velmi často bojujete s tím, že vám vejce během zahřívací fáze a při bodu varu praskne a jeho bílek vyteče do horké vody. Tomu jde ale velmi jednoduché zabránit. Do vody přidejte lžičku soli, která urychlí proces koagulace bílku. V případě, že dojde k naprasknutí skořápky, množství vyteklého bílku bude minimální. Účinek můžete zvýšit i přidáním lžičky octa.
Vyhněte se také přímého vhození chlazených vajec do vroucí vody. Nechte je před tím zahřát na pokojovou teplotu a vhoďte je již do vlažné vody, ještě před tím, že dojde k varu. Postupné zahřívání odstraní teplotní šok a skořápka vydrží pevná.
Trik se sodou
Jedlá soda je jedním z nejefektivnějších pomocníků v domácnosti. Oceníte ji při přípravě vařených vajec. Pokud už máte dost nepěkně oloupaných vajec, přidejte jednu lžičku do vroucí vody. Vajíčko po slití jednoduše oloupete, aniž byste se ochudili o jakoukoli část bílku. Loupání bude ještě snazší, pokud vajíčka ihned po vaření zchladíte ve studené vodě.
Foto: Shutterstock, zdroj: Santé+
A který že to je ten skvělý fígl paní Kamily?