Asi bychom našli jen málo domácností, které ve svých ledničkách, neuchovávají žádné mléko. Používáme ho k vaření i pečení, do cereálií ke snídani nebo ho pijeme samotné.
Pokud si ale mléko přidáváte jen do ranní kávy, může se stát, že než ho spotřebujete, zkazí se. A to je škoda, protože cena mléka, stejně jako cena ostatních potravin, poslední dobou značně vzrostla.
Můžeme trvanlivost mléka nějak prodloužit?
Mléko nepatří do dvířek
Především je důležité mléko správně skladovat. Mnoho lidí ho uchovává ve dvířkách ledničky, jejichž prostor vypadá, jako by byl pro tuto krabici stvořen. Navíc je to praktické, protože chcete-li po ránu rychle sáhnout po mléku do vloček, máte ho po ruce. Opak je ale pravdou.
Mléko, především je-li už otevřené, velmi trpí změnami teploty při otevírání chladničky. Měli byste ho proto spotřebovat opravdu rychle, držíte-li ho na tomto místě.
Naopak v zadní části spotřebiče a ve středních nebo dolních policích vám vydrží i otevřené mnohem déle. Jak známo, teplota stoupá vzhůru a tento fyzikální zákon platí i v lednici. Proto jsou nejchladnější police ty spodní, nad přihrádkou pro zeleninu a horní naopak nejteplejší. Může mezi nimi být teplotní rozdíl až 6 °C.
Těmito pokyny se řiďte i při skladování mléka sójového, mandlového nebo ostatních nemléčných alternativ.
Nepomáhejte bakteriím a kvasinkám
Rychlejšímu zkažení mléka napomáhá také pití přímo z krabice, ponechání otevřeného mléka mimo lednici, vrácení už nalitého mléka zpět do nádoby nebo špatné našroubování uzávěru. To vše může do mléka přivést nežádoucí bakterie a kvasinky.
Vyzkoušejte sůl nebo cukr
Pokud byste ale chtěli prodloužit trvanlivost vašeho mléka, máme pro vás zajímavý trik, který stojí za vyzkoušení. Po otevření nasypte do krabice malé množství soli nebo cukru a protřepte. Jejich minerály zpomalí kysání mléka, protože zbrzdí růst většiny bakterií. Budou v mléce fungovat jako konzervační látka. Otevřené mléko vám tak vydrží i o týden déle, než jste zvyklí.
Máte v ledničce otevřené mléko, odjíždíte na dovolenou a bojíte se, že se mezitím zkazí? Klidně ho zamrazte. Jen nezapomeňte, že, jako každá tekutina v zmrazeném stavu, zvětší svůj objem. Dbejte proto, aby v nádobě, ve které ho dáte do mrazáku, mělo nad sebou dostatek prostoru.
Foto: Shutterstock