Pokud se někoho zeptáte, zda umí připravit karbanátky skutečně správně, zřejmě vám odpoví udiveným pohledem. Ve skutečnosti si o sobě každý myslí, že tak jednoduché a oblíbené jídlo zvládá levou zadní. V tom ale spočívá kámen úrazu. Přílišné sebevědomí vede k rutině a ta k chybám.
Vyberte správné maso
Pokud chcete, aby vaše karbanátky skutečně stály za to, zahoďte své představy o nich a seznamte se s postupem, který doporučují profesionální kuchaři a kuchařky. Ti totiž dobře ví, že i takové jídlo, jakým jsou karbanátky, si zaslouží náležitou péči. Jedině tak se vám odvděčí svou skvělou chutí.
Základem je pochopitelně výběr kvalitního mletého masa. Jednou z velkých chyb je výběr čistého hovězího masa, které je poukázkou na vysušené karbanátky. Mnohem lepší je vzít mix vepřového a hovězího půl na půl, případně pouze vepřové. Pokud nakupujete odděleně, doporučuje se maso semlít podruhé dohromady.
Co musíte udělat s masovou směsí
Následně přidejte do masa jednu polévkovou lžíci soli, lžičku sladké papriky, lžičku jedlé sody a lžičku mletého černého pepře. Vše pořádně promíchejte.
A teď přichází onen krok, který většina lidí nezná, případně přeskočí kvůli tomu, že spěchá. Promíchanou masovou směs je totiž nutné dát na nějakou dobu odležet do lednice. Minimum je půl hodiny, ale pro skutečně skvělý výsledek lze doporučit nechat maso odstát přes noc.
A proč takto zdlouhavý krok? Odpověď je jednoduchá. Díky tomu totiž v průběhu přípravy karbanátky neztratí tekutinu a i po usmažení zůstanou skvěle šťavnaté a výrazně chutnější. Každý profesionál vám také řekne, že pořádně vychlazené maso se lépe tvaruje do tvaru, který si přejete.
Foto: Shutterstock
Zase někdo objevil Ameriku. Ach jo. Vždy dávám mleté maso do lednice odležet. Nezáleží jestli je na karbanátky nebo třeba holandské řízky, atd.atd.😉
Můj recept na porovnání.
Nedávám jedlou sodu. Do masové směsi přidávám asi deset procet objemové smesi rohlíky namočené v mléku. Také asi deset procent cibule.
Smažim na vepřovém sádle ( domácím ).Úžasně chutné šťavnaté, nezávisle na zrán í v lednici.
Zrání dělám dle hladu a chuti mé rodiny:-)
.
Přesně – jenom ty rohlíky namáčím do vody.
Ještě vejce, česnek a majoránka.
Je mně jedno, jak to dělá nějaký šéfkuchař – dělám to tak, aby to chutnalo – a zatím se daří. Docela ráda se nechám inspirovat, ale znechuceně konstatuju, že zdejší články spíš prudí, než inspirují.
A nejpitomější jsou nadpisy…
Přesně tak.