Příprava karbanátků vyžaduje jeden krok, který nikdo nezná. Jen tak budou opravdu šťavnaté, říká šéfkuchař

Pokud se někoho zeptáte, zda umí připravit karbanátky skutečně správně, zřejmě vám odpoví udiveným pohledem. Ve skutečnosti si o sobě každý myslí, že tak jednoduché a oblíbené jídlo zvládá levou zadní. V tom ale spočívá kámen úrazu. Přílišné sebevědomí vede k rutině a ta k chybám.

Vyberte správné maso

Pokud chcete, aby vaše karbanátky skutečně stály za to, zahoďte své představy o nich a seznamte se s postupem, který doporučují profesionální kuchaři a kuchařky. Ti totiž dobře ví, že i takové jídlo, jakým jsou karbanátky, si zaslouží náležitou péči. Jedině tak se vám odvděčí svou skvělou chutí.

Základem je pochopitelně výběr kvalitního mletého masa. Jednou z velkých chyb je výběr čistého hovězího masa, které je poukázkou na vysušené karbanátky. Mnohem lepší je vzít mix vepřového a hovězího půl na půl, případně pouze vepřové. Pokud nakupujete odděleně, doporučuje se maso semlít podruhé dohromady.

Foto: Shutterstock

Co musíte udělat s masovou směsí

Následně přidejte do masa jednu polévkovou lžíci soli, lžičku sladké papriky, lžičku jedlé sody a lžičku mletého černého pepře. Vše pořádně promíchejte.

A teď přichází onen krok, který většina lidí nezná, případně přeskočí kvůli tomu, že spěchá. Promíchanou masovou směs je totiž nutné dát na nějakou dobu odležet do lednice. Minimum je půl hodiny, ale pro skutečně skvělý výsledek lze doporučit nechat maso odstát přes noc.

A proč takto zdlouhavý krok? Odpověď je jednoduchá. Díky tomu totiž v průběhu přípravy karbanátky neztratí tekutinu a i po usmažení zůstanou skvěle šťavnaté a výrazně chutnější. Každý profesionál vám také řekne, že pořádně vychlazené maso se lépe tvaruje do tvaru, který si přejete.

Foto: Shutterstock

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
4 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Ivona
Ivona
2 let

Zase někdo objevil Ameriku. Ach jo. Vždy dávám mleté maso do lednice odležet. Nezáleží jestli je na karbanátky nebo třeba holandské řízky, atd.atd.😉

Jirka
Jirka
2 let

Můj recept na porovnání.
Nedávám jedlou sodu. Do masové směsi přidávám asi deset procet objemové smesi rohlíky namočené v mléku. Také asi deset procent cibule.
Smažim na vepřovém sádle ( domácím ).Úžasně chutné šťavnaté, nezávisle na zrán í v lednici.
Zrání dělám dle hladu a chuti mé rodiny:-)
.

Iris
Iris
2 let
Reply to  Jirka

Přesně – jenom ty rohlíky namáčím do vody.
Ještě vejce, česnek a majoránka.

Je mně jedno, jak to dělá nějaký šéfkuchař – dělám to tak, aby to chutnalo – a zatím se daří. Docela ráda se nechám inspirovat, ale znechuceně konstatuju, že zdejší články spíš prudí, než inspirují.
A nejpitomější jsou nadpisy…

Luboš
Luboš
2 let
Reply to  Iris

Přesně tak.