Připravte si legendární špagety carbonara za pár minut jako Italové. Nedělejte chyby typické pro Čechy

Legendární špagety carbonara jsou jednoduchým pokrmem a připravíte je s pár ingrediencemi, které vložíte do pánve. Pozor na to, že kvalitní potraviny jsou základem dobrého jídla a vůně a chutě Itálie dosáhnete jen s italskými ingrediencemi.

Špagety carbonara

Špagety carbonara měly být levným jídlem, který připravíte s minimem nádobí a za zlomek času naší české kuchyně. Dnes se pokrm podává v luxusních restauracích a rozhodně jej nepovažujeme za ošizenou večeři. U nás pokrm carbonara nejvíce připomínají špagety po uhlířsku, pokud ale chcete docílit pravé chuti pokrmu, musíte sáhnout po italských surovinách.

Co patří do špaget carbonara

Kromě italských špaget, másla, mořské soli, česneku a mletého pepře, budete potřebovat vejce a parmazán. Vše je u nás poměrně snadno dostupné. Pak je třeba sehnat pravou pancettu. Je to italský typ slaniny, vyrábí se z vepřového bůčku. Chutí ale připomíná spíše sušenou šunku. Také budete potřebovat sýr pecorino, což je ovčí sýr z plnotučného mléka s drobnými oky.

Pancetty je zapotřebí 100 g, parmazánu a pecorina po 50 g. Dále uvaříte 350 g špaget ve vodě s mořskou solí. Pro vaření jsou ještě zapotřebí 3 vejce, 2 velké česneky a čerstvě mletý černý pepř.

Foto: Shutterstock

Jak se vaří carbonara

Špagety uvařte v dobře osolené vodě, se solí vůbec není třeba šetřit. Oba sýry nastrouhejte nadrobno a dejte zatím stranou. Z pancetty odstraňte kůži.

Špagety uvařte ve vroucí vodě, přikryjte a vařte do středního stupně uvaření, známé al dente. Před scezením si nechejte trochu vývaru.

Na pánvi rozehřejte máslo a na drobné kousky nakrájenou pancettu a přidejte česnek. Česnek pouze rozmáčkněte čepelí nože. Restujte asi 5 minut a poté jej vyjměte. Do pánve vložte scezené špagety a dobře promíchejte. Sýry promíchejte s vejci a pepřem, malou část sýra nechejte na ozdobu. Sýr s vejci vmíchejte do špaget a počkejte až se špagety obalí. Přidejte pár lžic vývaru ze špaget.

Podávejte stočené na talíři do šneků a ozdobené strouhanými sýry.

Foto: Shutterstock, zdroj: GoodFood

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
3 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Lukas
Lukas
2 let

Máslo tam fakt nemá co dělat a opravdu ani Italové nervou česnek úplně všude …
Tradiční Carbonara je krom špaget nebo spaghettoni jen guanciale(nebo levnější pancetta), vejce, pecorino a pepř, nic víc.
Olivový olej navíc když je guanciale málo tučné.
O tom jestli vejce celé nebo jen žloutky se hádají i Římani. Celá jsou ale podle mě tradičnější, dřív se neplýtvalo.
Parmigiano reggiano neboli parmezán, nebo jeho mix s pecorino je přípustný, ale tradiční Carbonara je jen s pecorino sýrem.

Iris
Iris
2 let

Špagety carbonara – špagety, pancetta, žloutky, extra virgin olivový olej, parmazán, pepř – vidíte tam někde pecorino nebo celá vejce? Já ne.

Matus
Matus
2 let
Reply to  Iris

Takze upresnime?
Spagety Ok, guanciale a tym ze pusti tuk netreba olej ani maslo ak nepusti dostatok tuku olej/maslo Ok, pecorino romano AKA syr z ovecky Ok, vajka na porciu 2zltky 1bielok Ok, peper Ok a voda z cestovin Ok koniec.

Ziaden parmezan, ziaden cesnak, ziadnu zelenu travu na ozdobu.

PS: parmezan v carbonarach je ako brydzaky z kyslej smotany