Připravte si pučálku. Fantasticky chutné jídlo téměř zadarmo

Už jste slyšeli o pučálce? Že ne? Pak je nejvyšší čas to napravit. Jedná se o staročeské jídlo, na kterém si pochutná celá rodina. Naši předci věděli, jak připravit zdravá a chutná jídla, která stojí jen pár drobných. Dá se připravit ve sladké i slané verzi, poradíme vám.

Co je to pučálka

Pučálka je pokrm, který se připravuje z naklíčeného hrachu. Upravuje se pečením, restováním nebo pražením. Klíčící luštěnina obsahuje velké množství vitamínů, je bohatá na bílkoviny a chutná skvěle. Dříve se připravovala během půstu před Velikonocemi, ale do jídelníčku ji můžete zařadit po celý rok. Návrat ke konzumaci naklíčených luštěnin je jen návratem k tradicím.

Zdravá dobrota

Pražená pučálka se prodávala běžně v ulicích. Oproti popcornu dodáte pučálkou tělu spoustu potřebných enzymů, vitamínů, rostlinných bílkovin a samozřejmě energie. Klíčením se luštěniny stávají lépe stravitelné, minimalizuje se riziko nadýmání.

Foto: Shutterstock

Jak připravit pučálku

Na klíčení pučálky potřebujete obyčejný hrách. Jen je třeba zakoupit celý hrách se slupkou tedy nesáhnout po půleném hrachu. Vybrat můžete zelenou i žlutou variantu. Hrách vám naklíčí asi za 3 dny.

Hrách propláchněte, dejte do větší sklenice a zalijte vodou na celý den. Dobře se pracuje se sklenicí o objemu 5 l. Voda by měla sahat asi 4 cm nad hrách. Druhý den vodu vylijte, hrách propláchněte a vraťte do sklenice bez vody. Překryjte potravinovou fólií s dírkami a postavte na parapet na slunce. Další den se vám začnou objevovat klíčky. Jednou denně je vhodné hrách propláchnout a vrátit do sklenice.

Jak vařit pučálku

Naklíčený hrách se připravuje na pánvi s kouskem másla. Přidává se sůl, pepř, česnek, čerstvé bylinky. Pro lepší chuť můžete přidat kousky slaniny nebo osmaženou cibulku.

Můžete ji využít do salátů, připravují se z ní pomazánky nebo ji můžete vmíchat ke konci vaření do polévky.

Ke sladké verzi přidejte do pánve s máslem skořici, cukr a nakonec oříšky, rozinky nebo sušené ovoce.

Foto: Shutterstock, zdroj: Pinterest

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments