Znáte štafetku? Jde o dezert, který byl dříve velmi populární, ale nyní je napůl zapomenutý. Je velice kalorický, ale zároveň chutný. Jde o moučník plněný chutným oříškovo – kávovým krémem a přelitý čokoládou. Ačkoliv jeho příprava nějaký čas zabere, stojí za to.
Ořechové štafetky
Připravíte si bílkové těsto, krém a pak už budete jednotlivé pláty jen vrstvit na sebe. Co budete potřebovat?
- 9 bílků
- 100 g hladké mouky
- 200 g cukru krupice
- 120 g mletých vlašských ořechů
Ingredience na krém:
- 40 g hladké mouky
- 290 g másla
- 200 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 1 lžíce kávy
- 150 g moučkového cukru
Na polevu:
- 30 g másla
- 100 g čokolády
Jak na to?
- Nejprve si vyšlehejte bílky, zašlehejte do nich cukr a vytvoříte pevný sníh.
- Do vyšlehané směsi vmíchejte mouku s ořechy. Vznikne vám těsto.
- Připravte si dva plechy vyložené pečicím papírem a těsto na ně rozdělte.
- Dejte péct na 180 stupňů asi na 10 minut. Můžete pomocí špejle zkontrolovat, zda je těsto hotové. Po dopečení ho ihned překlopte na utěrku a oddělte od pečicího papíru. Dejte si pozor, abyste těsto nepřesušili. Před upečením ho můžete posypat moučkovým cukrem, mělo by díky tomu zůstat vláčné.
Připravte si krém
- Na krém si nejdříve vytvořte kávovou směs. Rozehřejte na pánvi 40 g másla, vmíchejte mouku, jemně opražte, pak přidejte kávu a mléko. Povařte, dokud vám nevznikne kašovitá konzistence, a odstavte.
- V míse vyšlehejte zbylé máslo s moučkovým cukrem. Vmíchejte kávovou směs a přidejte lžíci rumu. Krém máte hotový.
Vrstvěte
Když máte vše připravené, rozkrájejte korpus na čtyři části. Můžete buď jednotlivé části natřít krémem a srolovat do rolády, nebo vrstvit na sebe. Jakmile máte hotovo, rozehřejete čokoládu s máslem. Vytvoříte si polevu, do které roládky nebo řezy namáčíte. Před podáváním je vhodné nechat je v chladu ztuhnout.
Foto: Sladká Pohotovost