Přírodní zdroje kyseliny listové. Důležitá je především pro těhotné ženy

O kyselině listové se velmi často mluví ve spojitosti s těhotenstvím, čemuž se ani nelze divit – kyselina listová je prenatální vitamín, který je důležitý pro správný vývoj miminka. Příznivé účinky kyseliny listové ale mají pozitivní vliv na naše zdraví celkově. Dobrou zprávou je, že kyselinu listovou nemusíte přijímat pouze prostřednictvím pilulek, existuje totiž hned několik přírodních zdrojů!

Účinky kyseliny listové na naše zdraví

Úkolem kyseliny listové není pouze zajištění správného vývoje plodu. Zároveň chrání naše srdce před vznikem srdečních onemocnění, funguje i jako prevence proti vzniku rakoviny prsu. Pokud má naše tělo nedostatek kyseliny listové, může se její deficit projevit například viditelným zvýšením rizika vzniku rakoviny tlustého střeva, mozku či plic, u žen zase rizikem vzniku rakoviny děložního čípku.

Jak poznáte nedostatek kyseliny listové:

  • budete více unavení
  • začnete trpět průjem
  • objeví se u vás problémy se zapomínáním
  • začnete trpět na výkyvy nálad
  • můžete upadnout do stavu deprese
  • začnete se cítit slabí
  • můžete mít problémy s dušností
  • začnete trpět závratěmi

Kyselina listová a těhotenství

Užívání kyseliny listové se ženám doporučuje dokonce ještě před tím, nežli vůbec otěhotní. Pokud uvažujete o početí miminka, měli byste ideálně 1-2 měsíce před početím užívat kyselinu listovou. Jakmile otěhotníte, myslete na její příjem po dobu prvních měsíců. Užívání kyseliny listové může statisticky zabránit 55-75% vrozených vad u miminek. Proto tento prenatální vitamín určitě nepodceňujte!

Přírodní zdroje

Jak už jsme zmínili na začátku dnešního článku – kyselinu listovou nemusíte tělu zajistit pouze zobáním pilulek a nejrůznějších doplňků stravy. Naopak stačí do jídelníčku zařadit následující potraviny, které jsou bohaté na obsah prenatálního vitamínu:

  • vejce
  • játra
  • luštěniny
  • brokolice
  • pomerančová šťáva
  • špenát
  • chřes
  • arašídy
  • vlašské ořechy
  • avokádo
  • kapusta
  • hrášek
  • červený řepa
  • celozrnné obiloviny
  • višně
  • petržel
  • květák
  • sušené datle
  • fíky
  • kvasnice
  • polníček
  • pórek

 

 

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments