Alzheimerova choroba způsobuje pokles myšlení, poruchy paměti i úsudku a často bývá příčinou rozvinutí demence. Podle odborníků však má zdravý způsob života podstatný vliv na rozvoj demence. Jak tedy udržet mozek ve skvělé kondici?
Trénujte svůj mozek
Zaměstnávání mozku je velmi důležitou prevencí Alzheimerovy choroby a demence, aby nedocházelo k ochabování nervů a poklesu jeho činnosti. Učte se cizí jazyky, luštěte křížovky, vzdělávejte se v jakémkoliv oboru, pořiďte si knihy speciálně určené k trénování mozku, nebo se koukněte po testech na internetu. Vše je vytvořeno tak, abyste si procvičili nejrůznější úrovně svého myšlení. Jako velký pomocník se ukazují být také různé logické hry či hlavolamy. Už jste přemýšleli třeba o Rubikově kostce?
Správně, pestře, pravidelně a vyváženě se stravujte
Podle České alzheimerovské společnosti se na snižování rizika vzniku demence podílí vyvážená a pestrá středomořská strava s dostatkem obilovin, luštěnin, ryb, ovoce a zeleniny. Určitě zařaďte do jídelníčku ořechy a žloutky kvůli obsahu lecitinu. Lecitin je doporučovaný právě hlavně seniorům pro zlepšení paměti. Strava bohatá na tuky podle odborníků snižuje riziko onemocnění o 44 %. Podle amerických studií zabírá na prevenci Alzheimerovy choroby zejména kokosový olej. Důležitý je taky hořčík. Jezte listovou zeleninu, kvasnice, ořechy i luštěniny.
Pravidelně se věnujte pohybu
Pohyb je pro lidské tělo velmi důležitý. Trénink mozku podpořte správným stravováním i dobrou životosprávou a nezapomeňte na pravidelný pohyb, a to i na čerstvém vzduchu. Vhodné jsou procházky, pěší turistika, pilates, kalanetika, jóga, cvičení na míčích, protahování i plavání.
Udržujte sociální vazby
Pokud se věnujete pohybu pravidelně, zkuste to také ve společnosti rodiny a přátel. Díky komunikaci a sociálním vazbám totiž pečujete o svou mysl, stav mozku a snižujete riziko vzniku demence. Buďte v kontaktu s lidmi, protože je společenské začlenění velmi důležité. Snažte si udržet kontakt s lidmi i díky koníčkům a zálibám.
Na co si dát pozor
Odborníci varují před hliníkem a glutamátem. Vyhněte se také konzervantům a umělým sladidlům, jako je třeba aspartam a sukralóza. Omezte i sladkosti, protože strava bohatá na sacharidy zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby a demence o 80 až 90 %.
Foto: Freepik