Většina lidí nepije kávu černou, byť pravověrní milovníci tohoto nápoje na ni nedají dopustit. Pravdou ale je, že k pravé chuti kávy je třeba se propít a mnozí raději volí jednodušší cestu, kdy si do ní přidají cukr, mléko či smetanu, aby nebyla tak hořká.
Napadlo vás ale někdy, že byste si do kávy mohli přidat sůl. Pravdou je, že slaná káva se znovu dostává do módy. A není to jen tak nějaký výstřelek. Ukazuje se totiž, že sůl v kávě má řadu benefitů. “Nejenže sůl redukuje hořkost, ale také zjemní chuť odstáté vody. Výzkumy navíc prokázaly, že sůl je ve skutečnosti lepší v potlačení hořkosti než cukr,” uvedl známý autor kuchařek Alton Brown, který trend solení kávy před několika lety odstartoval. Ve skutečnosti ale nejde zase o takovou novinku, jak by se mohlo zdát. Slaná káva se objevuje v řadě zemí jako tradiční nápoj, ať už jde o Maďarsko, skandinávské země, Rusko nebo Turecko. Nikoliv náhodou jde většinou o země s přístupem k moři, kde lidé byli zvyklí kávu zalévat mořskou vodou.
Vyrovnává hořkost
Je vědecky dokázáno, že sodík, tedy hlavní složka soli, neutralizuje hořkost. Děje se tak proto, že chuťové buňky reagují na slanou chuť namísto hořké. Proto je v tomto ohledu sůl účinnější než cukr. Ten totiž hořkost na chvíli zamaskuje, zatímco sodík ji odstraní zcela.
Vylepší odstátou vodu
Díky soli bude voda chutnat lépe, obzvlášť takovou, která je delší dobu odstátá. A vzhledem k tomu, že vaše káva může být jen tak dobrá, jak dobrá je voda na ní použitá, je to jednoznačné plus pro kvalitu tohoto nápoje. Sůl také udělá vodu hustší, díky čemuž bude mít káva výraznější texturu.
Zlepší chuť nápoje
Ačkoliv se to může zdát jako velmi nepravděpodobné, sůl skutečně zlepší chuť kávy. Zvýrazní totiž chutě, které káva sama o sobě má. Zároveň, pokud potřebujete omezit cukr a káva je pro vás příliš hořká, je sůl tou správnou cestou.
Zdravotní výhody
Káva má sama o sobě řadu zdravotních benefitů. Obsahuje například důležité výživové složky, jako je magnesium a spoustu antioxidantů. Kromě toho, pití kávy pomáhá bojovat proti nemocím stárnutí. Pravidelné pití kávy také zvýší hladinu vaší energie a pomáhá spalovat tuky.
Ovšem ve chvíli, kdy si do kávy přidáte cukr, smetanu či nejrůznější sirupy, spoustu výhod v podstatě zrušíte a navíc si přivodíte problémy s přílišným příjmem cukru. Sůl přitom dokáže nahradit všechny tyto přísady. A přestože neudělá vaši kávu sladší, překvapí vás zajímavou chutí.
Vědci také přišli se zjištěním, že přílišná konzumace kávy odvádí z těla sodík. Pokud si ho do kávy přidáte ve formě soli, nemusíte to řešit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Home Grounds
Sůl do kávy jsme v dobrém úmyslu dávali podnapilému kolegovi ve snaze o eliminaci jeho kocoviny následující den … Jinak se to za normálního stavu ani nedá pozřít ..
Ano kávu piji ale pouze s čili ochutnejte na špičku nože kvalitní čili a zalít vodou.
No kamarád to tak jednou udělal..ALE omylem( spletl si v restauraci slánku s cukřenkou) O vyjímečných účincích nereferoval. V každém případě měl přinejmenším po napití pěkný šok.
Zkusil jsem, a nedalo se to pít, kafé chutnalo jak “hrušková voda”. Kafé má být hořké. Když něco přidávat tak hořké kakao.