Řízky si správný Čech odříct nedokáže, protože co nás v neděli potěší na stole víc než ony? Drtivá většina je připravuje v trojobale a klasicky smaží na oleji, naše babičky smažily na sádle a pak ještě daly dopéct do trouby. To je taky možnost, ale zajímáte-li se o své zdraví, můžete vyzkoušet dietní variantu marinovaných kuřecích řízků pečených pouze v troubě.
Proč péct, a ne smažit?
Dát si jednou za čas smažené naše tělo zvládne, pokud se ale z výjimečného stane časté, můžeme se do budoucna potýkat se zdravotními obtížemi. Smažená jídla, navíc obalená v mouce, bývají kalorická. Skvěle chutnají, což člověka vede k přejídání. Smažená jídla jsou také zodpovědná za rozvoj obezity a diabetu 2. typu, vysoký krevní tlak a kardiovaskulární problémy. Ale nezoufejte, to neznamená, že si řízky dáte s výčitkami svědomí jednou ročně. Stačí je prostě jen připravit malinko zdravěji. Pečení sice bude trvat o trochu déle, ale za zdravější oběd to stojí.
Kuřecí řízky pečené v troubě
Na řízky si připravíme:
- 500 g kuřecích prsou
- 200 g selského jogurtu
- 70 g strouhanky
- 40 g parmezánu
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
- olivový olej ve spreji
Kuřecí prsa rozřízneme, mírně naklepeme (hladkou stranou paličky), z obou stran osolíme a opepříme. V míse smícháme jogurt, vejce a prolisovaný česnek. Maso vložíme do marinády, poté obalíme ve strouhance smíchané s jemně nastrouhaným parmezánem. Obalené kousky položíme na plech pokrytý pečicím papírem a shora postříkáme olivovým olejem. Pečeme dozlatova při teplotě 200 °C zhruba 25 minut. Řízky během pečení jednou obrátíme.
Pokud se raději držíte tradic, osolené řízky klasicky obalte v mouce, vejci a strouhance. Pro ideální šťavnatost a křupavou krustu můžete vyzkoušet umístit řízky na pečicí papír nasucho, na každý dát kousek másla a pod rošt postavit misku s vodou, docílíte tak efektu parní trouby. Nechte si chutnat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday
Kuřecí řízky? Takový hnus, co s kvalitním masem nemá pranic společného? NIKDY!!!