Většina lidí neumí správně upéct řízek. Co naše babičky uměly a my už zapomněli?

Řízky si správný Čech odříct nedokáže, protože co nás v neděli potěší na stole víc než ony? Drtivá většina je připravuje v trojobale a klasicky smaží na oleji, naše babičky smažily na sádle a pak ještě daly dopéct do trouby. To je taky možnost, ale zajímáte-li se o své zdraví, můžete vyzkoušet dietní variantu marinovaných kuřecích řízků pečených pouze v troubě.

Proč péct, a ne smažit?

Dát si jednou za čas smažené naše tělo zvládne, pokud se ale z výjimečného stane časté, můžeme se do budoucna potýkat se zdravotními obtížemi. Smažená jídla, navíc obalená v mouce, bývají kalorická. Skvěle chutnají, což člověka vede k přejídání. Smažená jídla jsou také zodpovědná za rozvoj obezity a diabetu 2. typu, vysoký krevní tlak a kardiovaskulární problémy. Ale nezoufejte, to neznamená, že si řízky dáte s výčitkami svědomí jednou ročně. Stačí je prostě jen připravit malinko zdravěji. Pečení sice bude trvat o trochu déle, ale za zdravější oběd to stojí.

Kuřecí prsa rozřízneme, mírně naklepeme (hladkou stranou paličky), z obou stran osolíme a opepříme. / Foto: Shutterstock

Kuřecí řízky pečené v troubě

Na řízky si připravíme:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 200 g selského jogurtu
  • 70 g strouhanky
  • 40 g parmezánu
  • 1 vejce
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • olivový olej ve spreji

Kuřecí prsa rozřízneme, mírně naklepeme (hladkou stranou paličky), z obou stran osolíme a opepříme. V míse smícháme jogurt, vejce a prolisovaný česnek. Maso vložíme do marinády, poté obalíme ve strouhance smíchané s jemně nastrouhaným parmezánem. Obalené kousky položíme na plech pokrytý pečicím papírem a shora postříkáme olivovým olejem. Pečeme dozlatova při teplotě 200 °C zhruba 25 minut. Řízky během pečení jednou obrátíme.

Pokud se raději držíte tradic, osolené řízky klasicky obalte v mouce, vejci a strouhance. Pro ideální šťavnatost a křupavou krustu můžete vyzkoušet umístit řízky na pečicí papír nasucho, na každý dát kousek másla a pod rošt postavit misku s vodou, docílíte tak efektu parní trouby. Nechte si chutnat.

Foto: Shutterstock, zdroj: Medicalnewstoday

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Zdeněk
Zdeněk
2 let

Kuřecí řízky? Takový hnus, co s kvalitním masem nemá pranic společného? NIKDY!!!