Znáte funkce střevní mikroflóry a pečlivě se o ní staráte nebo je vám tento pojem neznámou a domníváte se, že střevní mikroflóra je něco, co se vytvoří, když sníte ten správný jogurt z reklamy? Seznamte se blíže s touto velmi citlivou částí těla a do budoucna se o ni lépe starejte.
Důležitost střevní mikroflóry
Střevní mikroflóra se stará o trávení a jejím prostřednictvím vstřebáváme některé živiny. Její složení chrání střeva proti nejrůznějším patogenům a je základním stavebním kamenem našeho imunitního systému. Více než dvě třetiny imunitních buněk byste našli právě ve střevech. Střevní mikroflóra má na starosti prokrvení střev a jejich pohyblivost. Bakterie, které jsou ve střevní mikroflóře, propouští do našeho organizmu důležité vitamíny a aminokyseliny. Má vliv také na produkci hormonů, co zodpovídají za ukládání tuků. A ještě jedna důležitá funkce. Přemýšleli jste někdy, odkud se bere dobrá nálada? Ano, ze střevní mikroflóry. Ve střevech vznikají endorfiny, které nesou informace o štěstí našim nervům a našemu mozku.
Jak si představit střevní mikroflóru
Střevní mikroflóra je malý organizovaný svět, ve kterém žije více než tisícovka různých druhů bakterií, plísní, virů a kvasinek. Každý z uvedených mikroorganismů má svůj úkol a své poslání. Některé nám prospívají, jiné nám škodí. Proto je důležité, abychom citlivý systém nenarušili. Pak by se dostaly ke slovu mikroorganismy, které nám škodí. Střevní mikroflóra se vyvíjí a mění celý život. Za její správnou funkcí stojí první tři roky života dítěte. Zpočátku ji ovlivňuje způsob porodu a mateřské mléko, později reaguje na stravu a vnější vlivy. Poškozuje ji užívání antibiotik, hormonální antikoncepce, alkohol a kouření. Narušená střevní mikroflóra potřebuje měsíce na to, aby se dostala zpět do rovnováhy.
Čím střevní mikroflóře škodíme
Kromě zmíněných léků a neřestí poškozují střevní mikroflóru i radikální a jednostranné diety, dlouhé půsty, stres, nejrůznější očistné kúry, průjmová onemocnění, instantní strava nebo bezlepková dieta, kterou dodržuje zdravý člověk.
Škody, které napáchá špatně fungující střevní mikroflóra
Při narušené rovnováze se zvyšuje procento bakterií, které zpomalují náš metabolismus. Zpomalený metabolismus je zodpovědný za neúspěchy při hubnutí a částečně i za jo-jo efekt. Pokud nemáme střevní mikroflóru v rovnováze, vystavujeme se riziku cukrovky 2. typu. Roste i riziko onemocnění srdce a cév. Dokonce existuje i souvislost s ADHD, autismem, depresivními a úzkostnými stavy.
Jak pomoci střevní mikroflóře
Nikoho nepřekvapí, že střevní mikroflóra souvisí s naším jídelníčkem. Pro její rovnováhu je důležitá vláknina. Ve stravě by nemělo chybět ovoce, zelenina, celozrnné výrobky. Naopak byste měli omezit bílý cukr, výrobky z bílé mouky a tučná masa. Dodejte vašemu tělu více kvašených potravin a potravin s probiotickými kulturami.