Proč pít rostlinná mléka? Obsahují prospěšné látky

Rostlinná mléka jsou stále častěji diskutovaným tématem, nejen mezi vegany, ale i mezi lidmi, kteří mají například laktózovou intoleranci nebo zkrátka jen nedůvěřují kvalitě kravského mléka. Právě díky tomu se rostlinná mléka dostávají čím dál více do popředí, lidé se o ně zajímají, přichází jim na chuť a odhalují jejich zdravotní benefity. Ať už patříte mezi vegany, kravské mléko vám nechutná nebo třeba trpíte na intoleranci laktózy, pak byste měli vědět, jaké druhy rostlinných mlék existují a jaké jsou jejich zdravotní přínosy.

Rostlinná mléka – nejčastější druhy

Rostlinné mléko si můžete s trochou snahy vyrobit sami doma, pohodlnější je zajít si pro ně do obchodu. Najdete je především ve specializovaných obchodech zaměřených na zdravou stravu, čím dál častěji se ale objevují i na pultech v běžných obchodech, díky čemuž jsou pro konzumenty ještě dostupnější.

Výhodou rostlinných mlék je fakt, že se dají využít na mnoho způsobů, někdo je pije jen tak, jiný je přidává do müssli, další s nimi peče moučníky, jiný zase vaří. Využití je opravdu pestré, stejně jako samotná nabídka. Rostlinných mlék totiž existuje hned několik druhů, takže opravdu máte z čeho vybírat.

  • Konopné mléko

    Jedno z nejznámějších rostlinných mlék je konopné mléko, které se vyrábí z konopných semínek. Předností tohoto druhu mléka je obsah všech devíti esenciálních aminokyselin, zároveň se může pyšnit výborným obsahem omega-3 i omega-6 mastných kyselin, nechybí ani minerály a vitamíny.

  • Sójové mléko

    Další velice oblíbený druh rostlinného mléka. Vyrábí se ze sójových bobů, jeho předností je zvýšený obsah lecitinu, dále v něm najdete vitamíny i minerály. Sójové mléko snižuje příznaky způsobené nedostatkem železa.

  • Mandlové mléko

    Rostlinné mandlové mléko je známé pro svou velmi jemnou, lehce nasládlou mandlovou chuť. Kromě toho, že dobře chutná, je přínosem i pro naše zdraví. V mandlovém mléce najdete vysoký obsah vápníku, který je důležitý pro kosti, obsahuje i draslík, hořčík nebo fosfor.

  • Kokosové mléko

    Mezi nejčastější rostlinná mléka bezesporu patří i mléko kokosové, na které běžně narazíte snad v každém obchodě. Kokosové mléko, jak už jeho název napovídá, chutná po kokosu, je velice jemné a sladké, není se čemu divit, že je mezi lidmi tolik oblíbené a často vyhledávané.

Autor: Nikol Bláhová

Jsem milující maminka malé princezny a zároveň kreativní duše, která ráda skrze své články předává čtenářům nové a zajímavé informace. Vystudovala jsem IT, ale má životní cesta se měla ubírat směrem psaní. Mým snem je napsat knihu - a nejen jednu. Zdraví má každý z nás jen jedno, proto bychom o sebe měli pečovat s láskou, budu ráda, když se díky mým článkům dozvíte něco užitečného.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments