Proč se nesmí pít převařená voda na čaj či kávu? Opětovný var způsobuje karcinogenní chemický koktejl

Stalo se vám, že jste vodu uvařili dvakrát po sobě? Raději ji okamžitě vylejte. Není totiž naprosto vhodné, abyste ji pili. Převařená voda nepříznivě ovlivňuje lidský organismus a z dlouhodobého hlediska může způsobit závažné zdravotní problémy.

Převařením se škodliviny nezničí, ale rozmnoží

Určitě se to stalo už i vám. Dali jste ohřát vodu na čaj. Zatím jste si někam odskočili, ale po několika minutách jste si vzpomněli, že jste v konvici nechali vodu, která už mezitím vychladla. Představa pití studeného čaje není zrovna nejlákavější, proto si ji uvaříte ještě jednou. Alespoň tím zabijete více škodlivých látek a chlóru, které se nacházejí ve vodě z vodovodu. To je ale omyl.

Ve skutečnosti se tím nezničí škodlivé látky, ale delší nebo opakovaný var vody zvyšuje jejich koncentraci. Nastanou chemické změny, které nejsou pro lidské zdraví zrovna nejlepší. Mezi nebezpečné látky, které se nahromadí ve vodě patří arsen, dusičnany a fluorid.

Minerály, které jsou jinak zdravé, mohou být škodlivé. Příkladem jsou draselné soli, které mohou vést k tvorbě ledvinových kamenů nebo písku v těle, pokud převařenou vodu pijete často.

Chemikálie ve vodě se zkoncentrují, jsou to věci jako dusičnany, arsen nebo fluorid. Pokaždé, když převaříte vodu, se jejich koncentrace zvýší a to opravdu nechcete mít je ve svém těle,” uvedla výživová poradkyně Julia Harrison podle deníku The Sun.

Fluorid může snížit IQ

Byly provedeny mnohé výzkumy, které zkoumaly fluorid a jeho přítomnost v pitné vodě. O této látce se vedou velké diskuze, přičemž někteří vědci jsou přesvědčeni o její škodlivosti. Čerstvá voda obsahuje 0,01 až 0,03 ppm. Obsahuje-li však vyšší množství, může to vést k vážným zdravotním problémům. Právě opětovným vařením se obsah fluoridu ve vodě zvyšuje.

Podle studií provedených na Harvardu může mít vysoká koncentrace fluoridu negativní účinky na kognitivní vývoj dětí. Vědci zjistili, že fluorid v pitné vodě vede ke snížení hladiny IQ u dětí. Další vědecké výzkumy se domnívají, že dokonce snižuje plodnost.

Foto: Shutterstock

Dusičnany jsou karcinogenní

Dusičnany jsou všude, včetně půdy, vody a vzduchu, ale ve vyšší koncentraci v potravinách se z nich mohou stát nebezpečné látky. Při vysoké teplotě se dusičnan mění na nitrosamin, který je karcinogenní – zejména pro vaječníky, tlusté střevo, močový měchýř, slinivku, žaludek, a může dokonce způsobit leukémii.

Arsen spouští rakovinu

Světová zdravotnická organizace uvádí, že největším nebezpečím v pitné vodě je arsen, který způsobuje otravu, problémy se zažívacím systémem, cukrovku, kardiovaskulární onemocnění a kožní choroby, včetně rakoviny. Jeho nežádoucí příznaky se mohou objevit až v průběhu několika dalších let.

Foto: Shutterstock, zdroje: The Sun, Verywellfit, Huffington Post

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
15 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Nelen Nel
Nelen Nel
2 let

Tak že poctivý vývar ,,,tažený,,,několik hodin,je smrtelně jedovatý??? A vlastně všechno vařené jídlo je nebezpečné?

Marek
Marek
2 let

Takže rýží radši nevařit.

Jaroslav Cimrman
Jaroslav Cimrman
2 let

Je to pravda. Ovšem pouze, pokud část vody vytváří. Zcela logicky po opuštění vody poloviny h2o v podobě páry, zbyde polovina tekutiny, ale stejné množství minerálů a škodlivin, tedy dvojnásobná koncentrace, atd. Prostě nenechte vyvařit víc než pár procent a nepijte to po litrech. Obzvlášť u rýže je to průšvih – má vysokou koncentraci arzenu sama o sobě, takže večer namočit, ráno slejt a párkrát propláchnout. Také v dlouho vařící vodě mizí ionty a už pro nápoje není ideální. Na čaj stačí 80, na kafe 90 stupňů. Dražší konvice maj nastavení. Ale ten zbytek je hoax

Ivvan
Ivvan
2 let

Skoro všetky umelé látky, či priamo do potravín, pôdy, liekov, drogérie, napr telové masti atď, spôsobujú rakovinu, preto že väčšina ich bola za komančov zakázaná, najmä u potravín, kde ich trvanlivosť bola preto niekoľko denná a nie niekoľko mesačná , bolo rakoviny násobne menej

David
David
2 let

Tak tohle je poplášná zpráva. To co je v článku popsáno je pravda, ale koncentrace těch látek je naprosto zanedbatelná. V porovnání s jedama, které dýcháme nebo sníme v průmyslově zpracované stravě, je to minimum.

Juliette
Juliette
2 let

Tzn. Když se uvaří polévka nebo omáčka,které si ohrejeme,tak to bylo potom vše karcinogenní ! Máme všichni roky nekvalitní pitnou vodu,takže proto je v ČR tolik rakoviny,ale to naše politiky nezajímá,ty se zajímají jen o svá koryta !!! Jojo

Slavomír Bohatý
Slavomír Bohatý
2 let
Reply to  Juliette

Přesně tak.

David
David
2 let
Reply to  Juliette

Nemáte pravdu. Voda z vodovodního řádu je u nás velice kvalitní. Rakovinu máme především z přežírání, drog- tedy i alkoholu a tabáku, stresu a málo fyzické aktivity.

Jonan
Jonan
2 let
Reply to  David

Presne!

Marek
Marek
2 let

Chtělo by to odkazy na zdroje, jinak to sdílet nemohu. Ale zajímavé.

Petr
Petr
2 let

Jak je to s převařenou vodou určenou pro výrobu umělého mléka pro kojence?

Slavomír Bohatý
Slavomír Bohatý
2 let
Reply to  Petr

Tam je výjimka jako u nemocných mocných…

Nepodstatné
Nepodstatné
2 let

Jasně, ti co budou pít méně jak 1,5l tak se vzápětí přesunou, díl skupiny , kteří mají nemocné ledviny , tak ve výsledku budou muset vypít víc..

Slavomír Bohatý
Slavomír Bohatý
2 let
Reply to  Nepodstatné

Nejzdravější, velký pupky, jsou veliký pivaři…