Proč je středozemní strava považována za jednu z nejlepších?

Co si představit pod pojmem středozemní strava? V čem spočívá její zdravotní přínos na lidský organismus? Strava, která má blahodárný vliv a ještě díky ní lze regulovat váhu. Je vhodná i pro ty, kdo se snaží zhubnout zdravě a celkem snadno.

Středozemní či středomořská strava, můžete se setkat s oběma názvy, spočívá ve zvýšeném příjmu potravin, které jsou bohatým zdrojem omega 3 mastných kyselin. Obecně se pod středozemní stravou skrývá strava bohatá na ovoce, zeleninu, celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy.

V 60. letech minulého století americký fyziolog Ancel Benjamin Keys se zabýval sledováním nižšího výskytu civilizačních chorob u Řeků a Italů v porovnání s ostatními národy. Tato svá zjištění si dal do souvislosti s jejich stravou. A tak vznikl tento typ stravování, který má velmi pozitivní vliv na srdce i cévy.

Je třeba však mít na paměti i to, že tento druh stravování následuje některá z tradičních pravidel regionů. Ta se mohou odlišovat regionálně i z pohledu času, tj. neexistuje jednotná a striktně určená středozemní dieta. Tudíž výhodou je, že si tuto stravu lze dopřávat v různých variantách i množství konzumace potravin.

V čem spočívá princip středomořské stravy?

Základem jsou kvalitní potraviny. Místo polotovarů, instantních či konzervovaných výrobků používat jen čerstvé. Rovněž používání bylin a koření v čerstvém stavu. Konzumace ořechů (nesolené), semínka, celozrnné obiloviny, velké množství zeleniny a to nejen coby příloha, ale také ideální jsou zeleninové saláty. Konzumace libového masa, drůbeže, skopového, ryb apod. Hovězí a vepřové jen výjimečně.

Středozemní strava z převážné většiny odpovídá zásadě správné výživy. Používají se zejména rostlinné tuky.

Výhody, které tento typ stravování přináší

Pokud se rozhodnete pro tento druh stravování, pomůže vám to nejen s regulací váhy či udržení si štíhlé linie, ale zejména vám to může pomoci hned při několika zdravotních problémech, jako je snížení hladiny cholesterolu v krvi a předejití chronickým nemocem. Tato strava je prevencí kardiovaskulárních chorob, ale také působí preventivě v oblasti metabolického syndromu či diabetu.

Ti, kdo dodržují středozemní stavu, tak jsou vystaveni mnohem menšímu riziku rakoviny, kornatění tepen, vysokého tlaku, Parkinsonovy nemoci i Alzheimerově chorobě.

Autor: Kateřina Lulková

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments