Proč vám vánočka, buchty nebo chleba vždy tak rychle ztvrdnou? Do těsna totiž zapomínáte přidat jednu věc

Umět upéct prvotřídní domácí pečivo, to dnes umí málokdo. Přitom ve skutečnosti nejde o nic až tak nedosažitelného. Stačí se držet pár důležitých zásad, vyhnout se klíčovým chybám, a úspěch máte zaručen.

Droždí jako domácí mazlíček

Jana Florentýna Zatloukalová, česká autorka úspěšných kuchařek, radí: „Chovejte se k těstu jako k domácímu mazlíčkovi. Dejte mu najíst, napít, pokuste se ho neudusit a během kynutí jej udržujte v teplotě, která mu vyhovuje.“

Aby vaše kynuté těsto bylo dokonalé, droždí rozdrobte do malé misky, zasypte lžící cukru a rozmíchejte na kašičku. Potom zalijte 100 ml vlažného (nikoli horkého) mléka, promíchejte vidličkou a nechte chvíli odpočívat. Za 10-20 minut by se droždí mělo probudit k životu, zhoustne a vypění.

Čeho je moc, toho je příliš

Během pečení to nepřehánějte s ingrediencemi, pečlivé vážení se vám vyplatí. Příliš mnoho mouky způsobí, že se vám těsto bude drolit. Více soli, než je zdrávo, způsobí přebytečné vysušení těsta. Vodu také odměřte, jak nejpřesněji dovedete. Nedostatek vody udělá těsto drobivé, přebytek zase mazlavé. Podstatné je, aby těsto nebylo příliš staré a abyste jej dobře promíchali.

Jak „opravit“ těsto?

Pokud vás trápí, že se vaše těsto drolí, řešení je snadné – přidat vodu. Jenže kdybyste ji do směsi klasicky nalili, hrozí, že to přeženete. Pak bude těsto mazlavé a vy zase budete muset přidat sypké ingredience. A tak pořád dokola. Proto se raději řiďte prověřeným návodem.

Do malé misky napusťte studenou vodu a do ní ponořte prsty. Namočenými prsty pak lehce prohněťte těsto. V případě potřeby ještě postup opakujte. Touto pozvolnou metodou docílíte ideální konzistence.

Zázračná přísada

Profesionální pekaři a cukráři mají samozřejmě v rukávu triky domácím hospodyňkám zcela neznámé. Jak například udržují těsto měkké a vláčné? Přidávají do něj trochu minerální vody. Tak to někdy můžete také zkusit.

Foto: Shutterstock, zdroj: bakingkneads.com

Autor: Hana Bordovská

Redaktorka serveru AAzdravi.cz

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
5 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Milan
Milan
1 rok

Moja babka,mama aj manželka dávali do buchiet bravčovú masť -vepřové sádlo.Buchty boli krásne nadýchané,a vydržali chutné aj týždeň ,ak sa nezjedli.😋👍

Butenko
Butenko
1 rok
Reply to  Milan

Na 100% souhlasím. Moje panímáma pekla o zabíjačce škvarkový koláč s anýzem a povidly, takovou dobrotu svět neviděl!

Tomáš
Tomáš
1 rok
Reply to  Butenko

Spíš na 100 %.

Ivana Dvořáková
Ivana Dvořáková
1 rok
Reply to  Butenko

Receeeept prosím. Iva

Kamila
Kamila
1 rok
Reply to  Butenko

Můžu poprosit o recept?děkuji