Především v zimním období se ve většině domácností zvyšuje spotřeba medu. Rádi si jím přisladíme čaj nebo ho přidáme k cibuli v případě léčení lehčích nachlazení anebo ho preventivně denně lžičku spolkneme, abychom si posílili imunitu. Léčebné vlastnosti však bude mít med jen tehdy, pokud půjde o přírodní, chemicky neupravovanou surovinu.
Med přímo do včelaře
V našich podmínkách je ideální, pokud si nakoupíme med přímo od včelaře. Jestli ho znáte osobně nebo s ním již máte dobrou zkušenost, můžete si být jistí, že jste dostali kvalitní produkt, který se nemusíte bát konzumovat.
Jestliže sáhnete po medu ze supermarketu, můžete se někdy napálit – je totiž možné, že si vyberete med, který je upravovaný sladidly a sirupy a místo zdraví prospěšných látek na vás v něm čeká spousta cukru a éček.
Různé barvy medu
Falešný med rozhodně nepoznáte podle barvy. To je atribut, podle kterého lidé med často vybírají – nejčastěji sahají po tmavém, tzv. lesním medu. Úskalí je v tom, že právě ten bývá nejčastěji upravován – přidává se do něj barvivo, aby měl lepší barvu, nebo sladidla či sirupy anebo vodu, aby se tím nastavil.
Není absolutně nic špatného na světlých medech, které většinou vznikají na jaře, především když kvete řepka.
Setkat se můžete i s tzv. pastovaným medem, tj. takovým, který má tužší konzistenci, obvykle výrazně světlou – jeho kvalita pak zásadně závisí na kvalitě samotného procesu výroby.
Krystalizace medu
Med je sladký a přirozeně krystalizuje. Jestliže si tedy koupíme med a on vám za pár týdnů ztuhne nebo zkrystalizuje, určitě to není známka nekvality. Naopak pokud med ani po několika měsících nezkrystalizuje, ukazuje to, že je něco špatně – musely do něj být přidány konzervanty.
Problém by mohlo znamenat, pokud začne krystalizovat jen na některých místech – to by naznačovalo, že do medu byla přidána sladidla či sirupy, které začínají krystalizovat dříve než samotný med.
Domácí test
Existuje víc způsobů jak doma zjistit, jestli je med pravý a kvalitní. Asi nejjednodušší je ponořit lžíci medu do studené vody – pokud je pravý, klesne ke dnu a zpočátku se nebude vůbec rozpouštět. Další možnost je nanést ho na savý papír – pravý se nevstřebá, ten falešný ano.
Můžete také vyzkoušet trik s jódovou tinkturou: dejte lžíci medu do sklenice vody a přidejte jódovou tinkturu. Jestliže med zmodral, narazili jste na falešný produkt.
Foto: Shutterstock
To je děsná snůška polopravd, nepravd a zjednodušujících zkratek.. Prý samé cukry a éčka… definujte pojmy chemikálie a éčka… ale vždyť to je reálně definované složení medu, jen extrémně nekonkrétní. Světlý med není rozhodně převážně z řepky, její podíl významné klesá, jelikož se pěstují samosprašné odrůdy.. světlý med je květový, liší se druh od druhu, a to velmi významně – chutí, barvou, dobou po které bude krystalizovat. Což souvisí s dalším nesmyslem.. ano, řepkový med krystalizoval po 2-3 týdnech, ale např. u akátového medu dochází ke krystalizaci až po dvou letech.. a jinak tmavý medovicový ( lesní) med se od… Číst vice »
A není to už pozdě když už ho mám doma!
Není, pan Alexej si ho maže na prdel, Češi neví co je dobré!
Okamžitě vylije ten med do hajzlu!