Střevní mikrobiom je soubor mikroorganismů, které osídlují střevo i celé tělo. Patří sem mikroorganismy, jako jsou bakterie, kvasinky, houby, viry a prvoci vyskytující se v těle. Kondice našeho mikrobiomu má zásadní vliv na naše zdraví.
V našem těle je podle mnoha studií 3x více buněk mikrobů než našich vlastních. Činnost střeva zahrnuje obousměrnou komunikaci mezi centrálním a střevním nervovým systémem. Propojuje tak emoční a kognitivní centra mozku s periferními střevními funkcemi. Proto je střevní mikrobiom tak důležitý. Žádoucí je zdravá střevní mikroflóra.
Čtěte také: Jak vyčistit zanesená střeva
Jaká je funkce střev
Střeva obsahují až 500 různých druhů bakterií. Některé mikroorganismy jsou škodlivé a jiné prospěšné či nezbytné. Střeva kromě trávení potravy ovlivňují imunitní systém a zamezují prosakování toxinů do krevního řečiště. Systematicky produkují imunitní buňky a protilátky, tzv. imunoglobuliny, hormony a neurotransmitery, jako je serotonin. Ve střevech se také absorbují vitamíny, minerály a důležité živiny.
Co je propustnost střev
Pokud jsou narušené střevní stěny, mohou přes jejich stěny proniknout bakterie, toxiny a částečně strávené jídlo do těla. Pak dochází k zánětům v zažívacím traktu i mimo něj, protože putují i do krevního řečiště a mění imunitní reakce. Snižuje absorpce živin, vitamínů a minerálů. Nemoc i zdraví začíná ve střevech
Příznaky propustnosti střev
- změny hmotnosti – náhlé zhubnutí i nárůst hmotnosti
- potravinové intolerance a potravinové alergie
- kožní problémy a poruchy jako ekzémy, vyrážky apod.
- syndrom chronické únavy
- poruchy spánku a nespavost
- úzkost a deprese
- fibromyalgie – chronické bolesti, jako je bolest svalů, šíje, zad a nespavost
- autoimunitní onemocnění
Prevence proti propustnosti střev
- zdravá, pestrá, vyvážená a pravidelná strava
- dostatek vlákniny
- dostatek čerstvé zeleniny a ovoce
- snížení konzumace léků proti bolesti a antibiotik
- omezení stresu
- snížení příjmu alkoholu
- omezení kouření, nejlépe nekouřit
- dostatečná hydratace
- eliminace možnosti vzniku disbiózy a potíží s trávením
- omezit pesticidy a sázet na bio potraviny a farmářské produkty
- konzumovat přirozená probiotika a prebiotika
Střevu prospěšné potraviny
- česnek
- cibule
- kurkuma
- skořice
- ořešák černý
- chlorella
- zelený ječmen
- mořské řasy
- luštěniny
- fermentované potraviny
- zelenina – zejména zelená, brokolice, chřest, pórek a artyčok
- lněné semínko – namočené či mleté
- mandle
- banány, ananas, borůvky
- kakao
- zelený čaj
- vývar obsahující kolagen s aminokyselinami glycin a prolin
- kokosový olej
Foto: Freepik