Prskající olej na pánvi zná každý, kdo někdy smažil ještě ne zcela rozmrzlou zeleninu. Případně olej, na kterém už se smažilo. Když už k tomu dojde a olej začne prskat, může dojít k nepříjemnému popálení. Jak se co nejrychleji prskajícího oleje zbavit?
Vyzkoušejte chléb
Máte po ruce obyčejný chléb? Je to rychlý a efektivní způsob, jak se prskajícího oleje zbavit. Vložte chléb do oleje (ideálně starší a sušší) a nechte ho v něm. Nerozkrajujte ho. Nechte ho na pánvi po celou dobu, co budete smažit.
Sůl
Kromě chleba můžete použít i sůl. Rada se zdá zvláštní, ale opravdu chvíli po tom, co přidáte do oleje sůl, prskat přestane. Nemusíte mít doma po ruce chleba, ale sůl má každý – tento způsob se dá použít vždycky.
Korková zátka
Olej se zklidní, jakmile do něj dáte korkovou zátku. Máte zrovna nějakou po ruce? Tak ji do něj vhoďte a uvidíte. Mělo by to zabrat.
K horkému oleje přilejte studený olej
Když k horkému přilejete studený, je zcela jisté, že se horký olej zklidní. Bohužel tento trik funguje jen chvíli, než se i ten studený opětovně rozpálí. Pozor, nelijte do něj vodu, to by mělo opačný efekt.
Jak prskání oleje předejít?
Vhodnější než řešit důsledky, je prevence. Prskání oleje do jisté míry předejdete používáním vhodného nádobí, smažení na suché pánvi a použitím správného oleje na smažení. Smažte pomalu a šetrně, ideální je teplota okolo 150 stupňů. Většinou se ale používá teplota o něco vyšší. Upřednostněte tuky, které se nepřepalují a mají vysoký kouřový bod. Přepalování není zdravé a kazí i chuť připravovaného jídla.
Použijte ghí nebo sádlo
Místo oleje můžete zkusit i alternativu. Ghí je sice náročnější na výrobu, ale zdravější. Nepřepaluje se a dodá smaženému jídlu oříškovou chuť. Sádlo je klasika, a je stavěné i na vyšší teploty, trvá déle, než se začne přepalovat – jeho kouřový bod je o něco vyšší. Vyzkoušejte.
Foto: Shutterstock