První věc, kterou musíte udělat s ředkvičkami potom, co je koupíte. Prakticky nikdo to ale neví

Sezóna ředkviček se co nevidět rozjede v plném proudu. Tato jarní zelenina je hotovým pokladem pro zdraví. Málokdo ví, kolik prospěšných látek ve skutečnosti obsahují a jak moc pozitivní vliv mají na lidský organismus. Lidé by je měli jíst pravidelně a výrazně by tak pomohli svému zdravotnímu stavu. Nesmíte však zapomenout na jednu důležitou věc. Jinak totiž přijdete o drtivou většinu toho, co tato zelenina nabízí.

Pozor na znehodnocení ředkviček

Ředkvičky můžete konzumovat samotné, ale v kuchyni se dají využít i celou řadou dalších způsobů. Skvělé jsou například do pomazánek, ale také do salátů, kterým dodají šmrnc. Většina lidí věnuje svou pozornost hlavičce a už zapomíná na stonek a listy. To však není moudré.

Přiznejte se, co uděláte s ředkvičkami, když si je z obchodu přinesete domů? Ano, pravděpodobně je vložíte do lednice. To je ale velká chyba. Co nejdříve byste totiž měli odstranit stonek s listy. Pokud je necháte jen tak, budou nadále tahat vlhkost z kořenů, což vede k jejich scvrknutí a zvrásnění. Listy se také rozpadnou na zelený sliz, což atraktivitě zeleniny také nepřidá.

Foto: Shutterstock

Jak naložit se stonky

Stonky oddělené od červených hlaviček ale neházejte do koše. Tato část ředkvičky je jedlá, ale je třeba ji sníst do tří dní od koupě. Stačí, když ji odstřihnete od kořene a vložíte do vody. Tam s nimi trochu zakvedlejte, abyste je zbavili špíny. Následně důkladně osušte a uskladněte v plastovém sáčku se zipem zabalené do papírové utěrky.

Čím déle ředkvičce trvá dozrání, tím trpčí bude její stonek. Mladý, jemný stonek lze použít syrový do salátů a sendvičů, ale starší a tvrdší mohou mít vnější vrstvu pokrytou chloupky. Takové můžete uvařit nebo je použijte jako jednu z ingrediencí do pesta. 

Foto: Shutterstock

A jak si takové pesto z ředkviček udělat?

Potřebovat budete

  • 2 stroužky česneku
  • 2 šálky nahrubo nasekaných ředkviček
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1/4 šálku piniových oříšků (můžete použít i jiné ořechy, pokud chcete)
  • 1/2 strouhaného parmazánu, nebo jiného slaného strouhaného sýra
  • Šťáva z půlky citronu
  • Sůl a pepř

Postup přípravy

Česnek oloupejte a rozdrťte v mixéru. Přidejte ředkvičky, olivový olej a piniové oříšky a mixujte do hladka. Přidejte sýr a stonky, dokud se nespojí. Přidejte citronovou šťávu, sůl a pepř, ještě jednou promíchejte, aby se spojily, a osolte a upravte podle potřeby.

Foto: Shutterstock, zdroj: Life Hacker

Autor: Tereza Vávrová

Redaktorka magazínu AAzdravi.cz. Dlouhodobě se zajímá o spotřebitelská a ekonomická témata, která mají vliv na životy lidí. Prošla řadou médií, kde získala velké množství zkušeností o tom, co je opravdu důležité.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments