Chcete si připomenout dětství a upéct si luxusní dezert? Oživit sváteční odpoledne můžete třeba s polozapomenutým receptem na pudinkové mraky, který je velmi chutný. Bohužel leckoho může odradit příprava odpalovaného těsta.
Odpalované těsto není složité na přípravu
Odpalované těsto se používá na věnečky, větrníky a další dobroty, které většinou připravují zkušenější pekařky. Ale není to tak složité, jak se zdá. Nepřipravuje se stejným způsobem, jako klasická těsta, ale vzniká v hrnci.
Co budete na odpalované těsto potřebovat?
Připravte si hrnec, 250 ml vody, 150 g másla, 150 g mouky, sůl, 6 vajec. Nejprve svařte vodu s máslem a solí. Poté plamen stáhněte a přisypte mouku. Míchejte až do chvíle, dokud se nevytvoří kompaktní těsto. Poté ho přendejte stranou, a postupně do něj zašlehejte vejce.
Připravte si plechy vymazané máslem, na každý rozetřete půlku těsta a pečte několik minut na 200°.Asi po 5 minutách teplotu snižte na 185° a pečte dalších 10 minut. Během pečení troubu neotvírejte. Po dopečení nechte korpus vychladnout na plechu.
Připravte si krém
Na krém budete potřebovat 500 ml mléka, 100 g moučkového cukru, 2 vanilkové pudinkové prášky, 250 g másla, vanilkový cukr a 2 lžíce rumu. Nejprve přiveďte k varu 350 ml mléka, a ve 150 ml rozmíchejte pudinkové prášky a vanilkový cukr. Směs vlijte do vařícího mléka. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí a pak odstavte. Do pudinku zašlehejte cukr, změklé máslo a nakonec rum. Jakmile bude hmota konzistentní a nadýchaná, máte krém hotový.
Máte hotovo
Krém rozetřete na korpus, přikryjte druhým korpusem – tne předtím rozkrájejte na menší kousky, aby se vám pak vychlazený moučník lépe krájel a servíroval. Dejte vychladit a nechte v lednici nejméně hodinu. Po ztuhnutí můžete moučník ozdobit ještě tmavou polevou. Moučník můžete podávat ke kávě nebo čaji.
Foto: Shutterstock
Ne,to né. Zkuste kremšnite, kremeš, 👍! S pudinkem to je laciná náhražka.