Pokud se nechcete ve svém životě potýkat s demenci, je zapotřebí pochopit faktory životního stylu, které ovlivňují rizika tohoto zrádného onemocnění. Ačkoliv řadu okolností ovlivnit nedokážete, zejména potom věk či genetické predispozice, stále můžete žít zdravým způsobem a snížit tak pravděpodobnost, že vás tato nemoc jednou postihne.
Snídaně vás může zachránit
Jak uvádí nová studie publikovaná v časopise Japanese Journal of Human Sciences, omezení jednoho častého ranního návyku může riziko demence významně snížit. A naopak, pokud mu budete nadále holdovat, počítejte s tím, že je u vás čtyřikrát vyšší šance neurodegenerativních poruch mozku neboli rozpadu kognitivních funkcí.
Přestože je demence častým průvodcem stáří, neznamená to, že je přirozenou součástí stárnutí. Ba právě naopak, jde o nechtěný proces, na který si však zaděláváme způsobem našeho života.
Vědci zjistili, že lidé, kteří nesnídají, mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že onemocní demencí. Sledovali přitom značné množství dobrovolníků po dobu několika let na to, aby něco takového mohli konstatovat. Neustále opakované doporučení výživových specialistů o tom, že snídat je velmi důležité, tak dostává zcela nový rozměr. Může vás uchránit třeba před Alzheimerovou chorobou, což není zrovna málo.
Vhodný způsob stravování
Existuje přitom už řada dalších studií, které se zaměřují na správné stravování z hlediska zdraví mozku. “Pokud máte oběhové onemocnění, zvyšuje to automaticky riziko demence, takže dává smysl pečovat o zdraví svého srdce i mozku najednou,” uvádí organizace British Heart Foundation.
Ukázalo se, že velmi prospěšná je například středomořská dieta, která je založena na celozrnných potravinách, rybách, luštěninách, ovoci a zelenině. Ne nadarmo je ve středomořských státech jeden z nejnižších výskytů demence na celém světě.
Prospěšná může být také dieta DASH, která se primárně zaměřuje na snížení krevního tlaku. Jak už vědci doložili, také vysoký krevní tlak patří mezi rizikové faktory demence. Tento způsob stravování je podobný jako ten středomořský, jen více omezuje příjem soli.
Foto: Shutterstock, zdroje: Japanese Journal of Human Sciences, Mayo Clinic