Odborníci nás neustále upozorňují na to, že obávané nemoci jako cukrovka nebo infarkt jsou velkými strašáky především pro ty, kdo se chovají ke svému tělu nezodpovědně a neřídí se doporučovanou životosprávou. Naopak ti, jejichž životní styl je v pořádku, nemusí mít větší obavy, protože jde skutečně spíše o civilizační choroby, které si způsobujeme sami. V případě cukrovky konzumací velkého množství cukru a v případě infarktu potom příliš tučným jídlem, které zvedá cholesterol.
Samé neduhy
Jedním zlozvykem si ale můžeme snadno přivodit oba dva problémy najednou. Je až s podivem, jak moc se tento nešvar nejen v českých domácnostech uchytil. A o co se vlastně jedná? Věc je vlastně jednoduchá. Jak zjistil výzkum Harvardské univerzity, klíčová je snídaně. Pokud si ji nedáte, a to je právě onen rozšířený zlozvyk, máte výrazně vyšší riziko, že si přivodíte infarkt či jiné kardiovaskulární onemocnění.
A to není zdaleka všechno. “Lidé, kteří se vyhýbají snídani, mají tendenci k přibírání na váze a následnému rozvinutí cukrovky druhého typu. Riskují také vysoký krevní tlak a cholesterol,” řekl profesor Eric Rimm, který studii vedl.
Opravdu to není zdravé
Je přitom s podivem, jak moc lidí si myslí pravý opak. Mnozí se totiž snaží žít zdravě tím, že naopak jídla vynechávají. A jedním z prvních na paškále je přitom snídaně. Je to dáno tím, že lidé po probuzení ještě nemají příliš velký hlad a spěchají do práce. Mají sice dobrý pocit, že vynechali jídlo, což v nich vede k přesvědčení, že zhubnou, nicméně opak je pravdou.
Pakliže ráno nepoložíte kvalitní základ stravování, poveze se to s vámi celý den. Brzy začnete mít velký hlad, který budete zahánět průběžnými, často nezdravými, svačinami, nad nimiž nebudete mít přehled. Kdybyste se přitom ráno najedli kvalitních potravin, můžete z toho těžit celý den.
Je přitom řadou studií dokázáno, že lidé, kteří nejedí ráno, mají mnohem větší tendence vše dohánět ve večerních hodinách, což není vůbec optimální. Pak už tělo totiž nemá tolik příležitostí přijatou energii spálit.
Jiné výzkumy potom ukázaly, že lidé, kteří snídají, mají právě po ránu největší tendenci konzumovat kvalitní a zdravá jídla. Pokud naopak nesnídáte, připravujete se o příležitost dobře se najíst.
Foto: Shutterstock, zdroj: Medicinenet
To je strašná snůška pitomostí. Každý člověk je jiný, má jiné dispozice, jiné možnosti. Snídám, když mám na to dost času – o víkendu, na dovolené apod. V sezóně vstávám v 5, v 6 vyjíždíme a ráno, než odjedu, mám ještě řadu povinností. Před odjezdem vypiju kafe a snídám až kolem 9 – 10 hodiny. Kdybych snídala v 5, bude mi celý den blbě – pokud bych do sebe něco dostala. Dělám to tak celý život a kupodivu nemám nadváhu, vysoký tlak ani cholesterol natož cukrovku. Nikdy jsem se nepřejídala. Umíte lidi jen strašit – kdybyste se měla řídit svými… Číst vice »