Víte, co jsou varhule? Jedná se o sladké plněné knedlíky různých velikostí. Těsto, ze kterého se připravují, se dá využít i jako přílohové knedlíky. Náplň si do nich můžete vymyslet sami – je pouze na vás, zda se bude jednat o ovoce nebo o povidla. Dají se připravit s povidly, s mákem, máslem, cukrem. Je to jen na vás.
Co budete potřebovat?
A co budete potřebovat, abyste si varhule připravili? Většinu surovin máte jistě doma.
Ingredience:
- 1 kg hrubé mouky
- 20 g cukru
- 10 g soli
- ½ l mléka
- 1 vejce
- 21 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- Suroviny na náplň – ovoce nebo povidla
Jak těsto připravit?
- Příprava není složitá. Nejprve dejte do mísy trochu mouky. Udělejte do ní důlek, do kterého rozdrobíte droždí, přidáte cukr a nalijete část mléka. Nechte vzejít kvásek. Mělo by stačit 20 – 30 minut.
- Jakmile vzejde kvásek, přidejte vejce, mouku se solí, a uhněťte nelepivé těsto. Nechte vykynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí objem.
- Vykynuté těsto vyklopte na vál, který jste předtím posypali moukou. Nechte 10 minut odpočinout.
- Vytvořte z těsta placky a plňte vybranou náplní. Dejte si záležet a dobře je uzavřete.
- Pak si připravte hrnec s osolenou horku vodou a dejte je vařit. Nejprve je nechte přiklopené poklicí a po pěti minutách je obraťte a dalších 5–7 minut vařte nepřikryté. Vaření může trvat i více minut, pokud jste je udělali hodně velké.
- Jakmile jsou knedlíky uvařené, opatrně je podeberte a vyndejte. Ihned je propíchněte vidličkou, aby vyšla pára. Navíc zjistíte, zda jsou hotové.
Jakmile máte varhule uvařené, můžete je servírovat dle vaší chuti – s tvarohem, mákem nebo posypané strouhankou či cukrem. Vynikající budou i polité máslem. Oslaďte podle chuti a také podle typu náplně, pokud jste použili kyselejší ovoce, snesou více cukru. Nejčastěji se připravují s povidly.
Foto: Shutterstock