Už jste ochutnali karbanátky nebo třeba polévku z cizrny? Někteří z vás určitě ano, ale řada lidí v našich zeměpisných šířkách tuto luštěninu zatím moc nezná. Což je velká škoda. Velmi oblíbená je ale ve Středozemí nebo v Orientu, kde ji pěstují už 7 000 let. Nejvíc se podobá hrachu, jen je větší a chutnější. Však se jí také římský hrách říká.
Cizrna je bohatá na vápník a železo, obsahuje také kyselinu listovou a spoustu vitamínů. Navíc je bohatým zdrojem bílkovin a vlákniny, díky kterým vás dokáže zasytit na opravdu dlouhou dobu. Klidně tak může ve vašem jídelníčku alespoň občas nahradit maso. A to je při dnešních cenách argument k zamyšlení. Nehledě k tomu, že větší konzumace vlákniny dokáže snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva až o 40 %.
Vaření s cizrnou
Cizrna se prodává, stejně jako ostatní luštěniny, sušená. Existuje sice i její předvařená varianta v plechovce, ale ta je jednak dražší, jednak chuťově méně výrazná a hodí se spíše do salátů nebo pomazánek.
Přes noc namočenou sušenou cizrnu postačí druhý den hodinu vařit, aby úplně změkla. A za vaše úsilí se vám odmění lahodnou oříškovou chutí.
A jak se dělají placičky, po kterých se u vás doma jen zapráší?
Cizrnové karbanátky
Budete potřebovat:
- 250g cizrny
- Menší cibuli, 3 stroužky česneku
- 1 vejce, 2 lžíce oleje
- Majoránku, pepř, sůl, chilli (pokud máte rádi)
- Ovesné vločky na zahuštění
Postup:
- Cizrnu namočíte přes noc, druhý den scedíte a v čisté vodě uvaříte doměkka.
- Cibuli a česnek nadrobno pokrájíte a orestujete na pánvi.
- Měkkou cizrnu ponorným mixérem rozemelete, přidáte ostatní přísady a necháte hmotu 20 minut odpočívat, aby vločky zvlhly.
- Tvoříte karbanátky, které smažíte na oleji do zlatova. Můžete je případně obalit v trojobalu.
Cizrnové karbanátky nikdy nepřipravujte z plechovky. Při smažení by se vám pravděpodobně začaly rozpadat.
Pokud ale dáváte přednost hustým polévkám, bude ta z cizrny pro vás jako stvořená. Skvělá je k obědu i k večeři a hodí se báječně do chladných dnů. Navíc je opravdu jednoduchá.
Polévka z cizrny
Na oleji zpěňte nadrobno pokrájenou menší cibuli a 3 stroužky česneku. Přidejte 2 mrkve, 3 hrsti namočené cizrny a vařte doměkka. Potom vše rozmixujte, osolte, opepřete a přidejte sladkou nebo kysanou smetanu. Místo smetany můžete přidat plechovku krájených rajčat a rozmixovat je spolu s cizrnou.
Foto: Shutterstock
Do karbanátků jsem přidala kysané zelí. Rodina takové jídlo nemusí (chybí jim v tom maso), ale pro mne vynikající.