Dnes mám pro vás tip na lehkou letní večeři. Doufám, že se někteří z vás nenechali odradit pohankou. Do jídelníčku bychom ji měli zařazovat pravidelně a to zejména z toho důvodu, že je bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Její nejdůležitější látkou je rutin, který podporuje vstřebávání vitamínu C, a proto bychom při přípravě pokrmů neměli pohanku slévat, aby nedošlo k jeho ztrátě.
Další příznivé účinky pohanky, které bychom neměli opomenout:
- pomáhá při problémech s křečovými žilami,
- je vhodná ke konzumaci v těhotenství (to však neplatí v případě pohankového čaje),
- jde o skvělý zdroj vitamínů, vlákniny a minerálních látek
- odstraní popraskané žilky v oku,
- zmírňuje vstřebávání cholesterolu z potravy,
- zmírňuje problémy se žaludečními a dvanácterníkovými vředy,
- obnovuje jaterní buňky,
- podporuje funkci trávicího systému,
- pomáhá při léčbě hemeroidů,
- zmírňuje riziko infarktu, trombózy a mozkové mrtvice,
- odbourává cholesterol v krvi.
A teď už samotný recept na tuňákovo-pohankové kuličky
Ingredience:
24 kuliček / 3-4 porce
- 120 g pohanky loupaná – lámanka
- 160 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 střední červená cibule nadrobno nakrájená
- 1 mrkev najemno nastrouhaná
- 120 g oblíbeného tvrdého sýra nastrouhaného najemno
- 2 vejce
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžíce chia a lněných semínek
- Sůl, pepř, chilly koření, čerstvé bylinky
Pohanku připravíme dle návodu na obalu. Já jsem vařila na mírném plameni dvě minuty v poměru 1,5 dílu vody k 1 dílu pohanky. Poté jsem nechala cca 10 minut pouze pod pokličkou na vypnuté plotýnce.
Mezitím jsem si nastrouhala sýr s mrkví a cibuli nakrájela na jemno.
Když je pohanka měkká, dala jsem ji do velké mísy a přidala ostatní suroviny. Po zamíchání a dochucení všech ingrediencí, jsem lžící tvarovala kuličky, které jsem vyložila na pečicí papír. Následně jsme pekla při 180 °C 20 minut, než byly kuličky zlatavé barvy.
Zatímco se vám kuličky pečou, připravte si oblíbený zeleninový salát. Já jsem zvolila rajčata, papriku, okurku a jarní cibulku s klasickou zálivkou na salát (100 ml oleje, 30 ml – dvě velké lžíce dobrého, vinného octa, sůl a pepř podle chuti, dále podle chuti – čerstvé nebo sušené bylinky, med, hořčice apod.).
TIP: Kuličky jsou dobré i studené, můžete je připravit například návštěvě jako jednohubky.
Dobrou chuť 🙂