Ředkvička – malá, nenápadná kořenová zelenina je možná na vaší zahrádce trochu opomíjenou Popelkou. Rozhodně si to však nezaslouží. Skrývá se v ní totiž nečekaný potenciál. Nejen chuťový, ale i zdravotní. Zařaďte ji do jídelníčku a uvidíte, že se začnou dít divy.
Všestranný pomocník od mnohých neduhů
Ředkviček existuje několik druhů – nejznámější jsou ty červené, ale narazit můžete také na bílé, žluté, růžové nebo fialové. Na barvě zas až tolik nezáleží, protože všechny obsahují celou řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Jedná se především o vitamíny B a C a kyselinu listovou. Dále v ředkvičkách najdete také vápník, zinek, fosfor, železo, draslík, hořčík, sodík, měď a mangan. A jaké pozitivní efekty můžete očekávat? Je jich opravdu spousta.
Konzumace ředkviček má v prvé řadě blahodárný vliv na naše trávení. Ředkvičky pomáhají předcházet tvorbě žaludečních vředů a chrání žaludek i střeva před škodlivými mikroorganismy. Zároveň obsahují vlákninu, která prospívá nejen trávicímu traktu, ale podílí se také na regulaci hladiny cukru v krvi a snižování cholesterolu. Jestliže vás trápí pálení žáhy, i s tím vám mohou ředkvičky pomoci.
Ředkvičky jsou i účinné antimykotikum – bojují proti houbám, které způsobují nepříjemné kvasinkové infekce. Poradí si také se škodlivými bakteriemi a viry, vyčistí ledviny i žlučník. Podle některých studií jsou ředkvičky rovněž dobré jako prevence rakoviny, protože pomáhají očistit tělo a tím předcházet tvorbě nádorů.
V neposlední řadě se konzumace této zeleniny odrazí na kvalitě vaší pleti. Jestliže trpíte na ekzémy nebo vyrážky, můžete se dočkat výrazného zlepšení.
Jak si na nich pochutnat
A jak ředkvičky upravit, abyste z nich měli co nejlepší chuťový požitek? Možností je spousta. Nejjednodušší a velmi oblíbená varianta je nakrájet je na kolečka a dát na chleba s máslem. Dají se však přidávat i do různých salátů nebo pomazánek, kde krásně vynikne jejich typická štiplavá chuť.
Ředkvičky si můžete dopřát i v tekuté podobě – pomocí odšťavňovače si snadno připravíte vynikající šťávu. Pokud ji osladíte nikoli cukrem, ale medem, budete mít naprosto zdravý a přitom lahodný nápoj, na němž si můžete pochutnávat denně.
Při přípravě ředkviček rozhodně nevyhazujte listy! I ty totiž obsahují spoustu tělu prospěšných látek. Podobně jako bulvy se dají využít do salátů, ale můžete je také připravit na způsob špenátu nebo si z nich udělat chutné pesto, které využijete k těstovinám, pečivu nebo masu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline
Jasně, sežereme to i s kořenem a listím – hlavně ty ze supermarketu mají ohromně zdravé listy… 😛
Nejsem králík.