Ředkvičky jezte zásadně celé. Na vnitřní orgány mají zázračný vliv

Ředkvička – malá, nenápadná kořenová zelenina je možná na vaší zahrádce trochu opomíjenou Popelkou. Rozhodně si to však nezaslouží. Skrývá se v ní totiž nečekaný potenciál. Nejen chuťový, ale i zdravotní. Zařaďte ji do jídelníčku a uvidíte, že se začnou dít divy.

Všestranný pomocník od mnohých neduhů

Ředkviček existuje několik druhů – nejznámější jsou ty červené, ale narazit můžete také na bílé, žluté, růžové nebo fialové. Na barvě zas až tolik nezáleží, protože všechny obsahují celou řadu vitamínů a tělu prospěšných látek. Jedná se především o vitamíny B a C a kyselinu listovou. Dále v ředkvičkách najdete také vápník, zinek, fosfor, železo, draslík, hořčík, sodík, měď a mangan. A jaké pozitivní efekty můžete očekávat? Je jich opravdu spousta.

Konzumace ředkviček má v prvé řadě blahodárný vliv na naše trávení. Ředkvičky pomáhají předcházet tvorbě žaludečních vředů a chrání žaludek i střeva před škodlivými mikroorganismy. Zároveň obsahují vlákninu, která prospívá nejen trávicímu traktu, ale podílí se také na regulaci hladiny cukru v krvi a snižování cholesterolu. Jestliže vás trápí pálení žáhy, i s tím vám mohou ředkvičky pomoci.

Ředkvičky jsou i účinné antimykotikum – bojují proti houbám, které způsobují nepříjemné kvasinkové infekce. Poradí si také se škodlivými bakteriemi a viry, vyčistí ledviny i žlučník. Podle některých studií jsou ředkvičky rovněž dobré jako prevence rakoviny, protože pomáhají očistit tělo a tím předcházet tvorbě nádorů.

V neposlední řadě se konzumace této zeleniny odrazí na kvalitě vaší pleti. Jestliže trpíte na ekzémy nebo vyrážky, můžete se dočkat výrazného zlepšení.

Už jste zkusili ředkvičkovou šťávu? Listy nevyhazujte, jsou bohaté na cenné látky . Zkuste si z nich připravit pesto nebo je přidat do salátu. / Foto: Shutterstock

Jak si na nich pochutnat

A jak ředkvičky upravit, abyste z nich měli co nejlepší chuťový požitek? Možností je spousta. Nejjednodušší a velmi oblíbená varianta je nakrájet je na kolečka a dát na chleba s máslem. Dají se však přidávat i do různých salátů nebo pomazánek, kde krásně vynikne jejich typická štiplavá chuť.

Ředkvičky si můžete dopřát i v tekuté podobě – pomocí odšťavňovače si snadno připravíte vynikající šťávu. Pokud ji osladíte nikoli cukrem, ale medem, budete mít naprosto zdravý a přitom lahodný nápoj, na němž si můžete pochutnávat denně.

Při přípravě ředkviček rozhodně nevyhazujte listy! I ty totiž obsahují spoustu tělu prospěšných látek. Podobně jako bulvy se dají využít do salátů, ale můžete je také připravit na způsob špenátu nebo si z nich udělat chutné pesto, které využijete k těstovinám, pečivu nebo masu.

Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
1 Komentář
Inline Feedbacks
View all comments
Iris
Iris
2 let

Jasně, sežereme to i s kořenem a listím – hlavně ty ze supermarketu mají ohromně zdravé listy… 😛
Nejsem králík.