Řada jídel, která se u nás vařila před rokem 1989 zcela běžně, se z našich jídelníčků vytratila a teď se zase pomalu vrací. Takovým příkladem může být i lančmít, který z našich talířů zmizel téměř úplně, ale nyní si na něj rádi občas nostalgicky zavzpomínáme. Pojďme si lančmít trochu blíže představit.
Maso na frontu
Na samotném začátku byly lančmíty, respektive konzervy s názvem luncheon meat, distribuovány mezi vojáky britské armády. Mleté maso v konzervách bylo ideální variantou, jak zásobovat muže na frontě masem.
Nejdříve se tím inspirovali různí dobrodruzi, trampové a turisté, kteří si tak mohli brát masové konzervy do hor nebo opuštěných oblastí, později výhody luncheon meatu objevily i hospodyňky, kterým konzervy usnadnily práci v domácnosti. A tak se postupně lančmít dostal i k nám a stal se jedním z oblíbených pokrmů v českých kuchyních.
Jak by měl vypadat lančmít
Lančmít je tvořen mletým masem – obvykle vepřovým, případně hovězím, v menšině případů kuřecím. Maso je namleto a naloženo do kořeněného láku, který ho umožní zakonzervovat. Následně se konzervy tepelně upravují. Takto připravené maso dlouhodobě vydrží a zachová si výraznou kořeněnou chuť.
Podle norem by měl lančmít obsahovat alespoň 70 % masa, ale pravda je taková, že je potřeba vybírat. Řada výrobků totiž obsahuje spoustu vody, zahušťovadel, separátů a dalších věcí, na které ve správném lančmítu rozhodně nechceme narážet.
Domácí lančmít
Pokud máte špatné zkušenosti z kupovaným lančmítem, zkuste si vyrobit vlastní doma. Není to zas tak složité. Jako maso je dobré vybrat vepřový bůček i s kůží a doplnit ho třeba kouskem plece nebo hovězího masa.
Vepřovou kůži povaříme i s kostmi a připravíme si tak jednoduchý vývar. Maso pomeleme a přidáme koření podle chuti (sůl, pepř, červená paprika, koriandr…) a nezapomeneme na rychlosůl, která pomůže pokrm zakonzervovat. Všechno vymícháme spolu s vývarem s kůží.
Směs naplníme do šunkovaru a vaříme na 80 °C. Krájíme až po vychladnutí, ideálně druhý den.
Foto: Shutterstock
Lančmít mi nikdy nechutnal na jakýkoli způsob – raději si dám kus masa.