Uzeniny jsou oblíbenou pochoutkou, u řady lidí jsou nezbytnou součástí snídaní, svačin i večeří. Aby vám v lednici vydržely co nejdéle, musíte se je naučit správně skladovat. Při skladování je důležité dodržet několik podmínek, pak vám vydrží čerstvé mnohem déle.
Skladování uzenin v lednici
Krásně vypadající šunka, nejrůznější druhy salámů a nářezů se na vás smějí pod proskleným pultem v řeznictví nebo v obchodech. Domů si přinesete nakrájenou pochutinu zabalenou v papíru a uložíte ji na polici v lednici. Už za pár hodin vám papír začne vlhnout a velmi rychle uzenina ztratí vůni. Nakrájené uzeniny musíte skladovat odlišně, aby se k nim dostalo co nejméně vzduchu.
Skladování uzenin ve spíží
Suché a trvanlivé salámy nebo trvanlivé klobásy můžete skladovat zavěšené v dobře větrané spíži. V chladných dnech je zapotřebí mít ve spíži otevřené okno, v teplém období se doporučuje větrat během noci. Uzeniny by měly být skladovány v temnu, spíž by neměla být příliš světlou místností. Na světle ztrácí uzeniny svou typicky červenou barvu.
Jak správně skladovat uzeniny ve spíži
Uzeniny skladované ve spíži by nikdy neměly zůstat v papírovém obalu. Skladujte je zavěšené, aby se na klobásách a trvanlivých salámech netvořila plíseň. Uzeniny by se při skladování neměly vzájemně dotýkat jedna druhé a v průběhu skladování jim škodí přílišná manipulace.
Skladování uzenin v lednici
V lednici skladujte uzeniny nejlépe ve vakuových boxech nebo ve vakuových pytlících. Trvanlivé uzeniny zabalte do obyčejného papíru a skladujte tak, aby se klobásy nedotýkaly jedna druhé.
Pokud potřebujete uchovat velké množství masa nebo uzenin najednou, například z domácí zabijačky, můžete se vrátit k tradičnímu zavařování klobás v sádle. Zavařit můžete i plátky masa a ušetříte tím místo v mrazáku, stejně jako energii nutnou k jejich dlouhodobému mrazení.
Foto: Shutterstock