Čistota v kuchyni je důležitá po celý rok a není možné v ní dělat žádné kompromisy. Vědecká studie zjistila, že jedním ze zdrojů různých druhů nákazy mohou být klasické kuchyňské látkové utěrky. Jak často je musíme měnit?
Pokud vás nyní napadá, že budete raději používat jednorázové papírové utěrky, počítejte s tím, že se vám to prodraží a navíc se díky tomu pokácí spousta stromů. Papír je z jistého úhlu pohledu lepší než třeba plast a lépe se rozkládá, protože jde o přírodní materiál, přesto bychom měli lesy a pralesy spíše chránit a neplýtvat.
Pozor na čistotu kuchyňských utěrek
V utěrkách, které ve své kuchyni používáme příliš dlouho, se mohou usadit zdraví škodlivé a nebezpečné bakterie, jako je například známá escherichia coli nebo stafylokok. Díky špinavým utěrkám si můžeme způsobit i otravu jídla. Podobně jako s utěrkami je to s houbičkami na nádobí nebo prkénky. Podle zjištění vědců, odborníků a hygieniků je třeba utěrky měnit každý den.
Pohled hygieničky
Podle hygieničky Jolany Knobové je častou chybou i to, že utěrky velmi často používáme prakticky na všechno. Utřeme s nimi sporák a kuchyňskou linku, pak si do nich utřeme ruce a začneme chystat a zpracovávat různé druhy potravin. To je ale velká chyba. Utěrky musíme pravidelně měnit. Pokud kuchyni používáme pravidelně, měňte je prakticky denně.
Jak prát a sušit utěrky
Utěrky musíme často prát a dokonale usušit. Mokrá utěrka je totiž obrovským rezervoárem a líhní mnoha různých mikrobů. Podle mauricijských vědců se více vyskytovaly bakterie v utěrkách v rodinách s více dětmi a v domácnostech, kde se často jí maso. U vegetariánů a veganů je výskyt escherichie coli o dost nižší.
Utěrky perte jako naše babičky
Utěrky namočte do teplé vody, ať se skvrny nezaperou. Žlučovým mýdlem fleky promněte. Znečistěné utěrky nejprve namočte. K hrnku prášku na praní dejte 2 lžíce jedlé sody, 1 lžíci octa a 5 litrů horké vody. Počkejte, až voda vychladne. Teplota nad 60 °C zajistí, že zahubíte bakterie, ocet odstraní nečistotu i mastnotu. Pak je vyperte v pračce a suché utěrky přežehlete, čímž zničíte všechny bakterie. Bílé utěrky můžete vyvařit hodinu v hrnci s vodou a pak vyprat na 60 °C, nebo jen vyprat na 95 °C, pokud to snese materiál. Barevné utěrky se nevyváří a stačí je vyprat.
Foto: Shutterstock, zdroj: Eatthis
No jo, potom ale je třeba mít jednu utěrku jen na nádobí a jednu jen na stoly a sporák. Na ruce poslouží u dřezu pověšený malý bavlněný ručník.
Utěrky i ručníky peru v pračce na 60°C a zaprané nejsou – fakt nemám čas se s tím babrat ještě ručně!
Pokud potřebuju utřít stůl, sporák, pánev nebo dřevěné prkýnko, používám papírové utěrky – ono totiž tím častým praním taky ekologii moc nepomůžete.