Rádi byste si pochutnali na šťavnatých řízcích? Klasické řízky jsou v českých kuchyních stálicí, nicméně občas jsou vysušené a chybí jim šťavnatost. Pokud je budete připravovat naruby, mile vás překvapí. Zkuste je ozvláštnit a vyzkoušet místo klasiky variantu, kdy se nejprve obalí ve strouhance a pak až ve vejci.
Řízky naruby
Klasický trojobal – mouka, vejce, strouhanka – znají všichni. U řízků naruby se mouka naopak zcela vynechává. Řízky jsou pak šťavnaté, méně mastné a při dodržení správného postupu mnohem chutnější.
Co budete potřebovat?
Na řízky naruby si připravte:
- 4 ks vepřové kotlety nebo krkovice
- 4 plátky anglické slaniny
- 4 lžíce strouhanky
- Cibuli
- 2 vejce
- Olej, sůl
Jak na to?
Předehřejte si troubu na 180 °. Jednotlivé plátky masa umyjte a osušte, nasolte a poprašte strouhankou. Vložte je do potravinářské fólie a zlehka naklepejte paličkou z obou stran. Vejce rozklepněte do misky a prošlehejte se dvěma lžícemi vody. Mezitím si na pánvi rozehřejte olej. Maso namáčejte ve vajíčku a ihned ho vkládejte do rozpáleného oleje. Usmažte ho z obou stan dozlatova, pak ho vyndejte z pánve a nechte odpočinout. Oloupejte a nakrájejte cibuli a na střídačku s masem vyskládejte do pekáčku – maso, cibule, maso, cibule a navrch slaninu.
Vložte řízky do trouby a pečte 40 minut, nejlépe zakryté alobalem. Mezitím si můžete připravit přílohu dle své chuti – skvěle se hodí brambory nebo bramborová kaše. Po 40 minutách alobal sundejte a na řízky nalijte sterilovanou zeleninu i s nálevem. Nechte 20 minut dopéct a můžete podávat.
Vyzkoušejte změnu
Pokud chcete změnu, můžete řízky v troubě zalít buď smetanou ke šlehání nebo vývarem. Chuť se vsákne do masa a budou chutnat zas trochu jinak. Především jsou ale o něco zdravější než klasické řízky v trojobalu.
Foto: Shutterstock
Řízky děláme jen občas, takže jestli jsou zdravé nebo ne, neřeším. Budu je dál dělat tak, aby chutnaly.
Nechápu, proč ještě dávat řízky po smažení do trouby a to zalévání sterilovanou zeleninou nebo smetanou se mi nelíbí vůbec…