Některé květiny působí na mysl a náladu nás lidí výrazněji než jiné. Najdou se druhy, které mohou způsobovat úzkost, ale jiné mají naopak velmi uklidňující účinky. Ostatně už v minulosti se některé rostliny používaly třeba k zahánění zlých duchů a ještě častěji jako léčivo. Jaké rostliny by vám neměly chybět, aby se vám u vás doma hezky a příjemněji žilo?
Zázračný heřmánek
Napadlo vás někdy vypěstovat si doma heřmánek? Má jemné bílé kvítky s výrazným žlutým středem, které osvěží interiér každé domácnosti. Navíc si ho můžete kdykoli natrhat a udělat si z něj třeba léčivý čaj. Vůně heřmánku má silné protistresové účinky, a tak do vašeho domu přinese klid a uvolnění. Při pěstování je důležité myslet hlavně na dostatek světla a častou zálivku. A také na to, že heřmánek je jednoletka, takže za rok budete muset začít s pěstováním od začátku.
Exotický jasmín
Díky jasmínu se bude ve vašem domácím prostředí vznášet harmonie a krásná vůně. Jasmín má velmi uklidňující účinky, proto se jasmínové esence často přidávají do vonných olejů a aromalamp. My si ho však můžeme vypěstovat i čerstvý. Výhodou je, že jasmín není příliš pěstitelsky náročný. Stačí ho nepřelévat a udržovat na světlém místě (ovšem mimo přímé sluneční paprsky). V létě jej můžeme vytáhnout na balkon, ale pozor – vrátit zpátky do bytu před prvními mrazíky.
Provoňte svůj domov: s levandulí a rozmarýnem
Obzvlášť pokud má váš interiér blízko k francouzskému venkovskému stylu, rozhodně by v něm neměla chybět levandule. Má krásnou nafialovělou barvu, která pohladí oko, a její uklidňující vůně se dostane do všech koutů bytu. Můžete ji v létě sehnat čerstvou a dát si ji prostě do vázy nebo ji nasušit a ve svazečcích rozvěsit po celém bytě. Pokud se pustíte do domácího pěstování v truhlících, myslete na to, že levandule potřebuje hodně světla.
Podobně jako levandule působí i rozmarýn. Možná není tak hezký na pohled, ale jeden malý truhlík rozmarýnu dokáže provonět celou kuchyni. Nejen kuchyni – samozřejmě i všechna jídla, která v ní připravíte, protože není nic lepšího, než si při vaření ustřihnout trochu vlastních bylinek.
Foto: Shutterstock, zdroj: HGTV