Chtěli byste vyzkoušet domácí sýr? Máte možnost si ho snadno vyrobit z ingrediencí, které určitě máte doma. Potřebujete jen vejce, mléko a zakysanou smetanu. Jde o velmi snadný recept, který zvládne každý. Ačkoliv nejde o klasický sýr, svou konzistencí i chutí ho připomíná.
Jak na to?
Ingredience:
- 1 l plnotučného mléka
- 200 ml zakysané smetany
- 2 vejce
Postup:
Připravte si misku. Vyklepněte do ní dvě vejce a důkladně rozšlehejte. Nakonec vmícháte zakysanou smetanu a osolíte. Mezitím uvařte v hrnci 1 litr plnotučného mléka a připravenou směs z vajec a zakysané smetany do něj vlijte. Pak vše ještě 10 minut vařte za stálého míchání. Hotovou směs necháte dvě minuty odstát, vezmete si pláténko a přendejte na něj. Nechte okapat a vytvořte z hmoty hrudku. Pláténko s hmotou dáte do malého hrnce a zatížíte, do rána necháte v lednici. Vznikne vám hmota, kterou můžete vyklopit a nakrájet na plátky a podávat například s pečivem.
Speciální domácí sýr vám dodá živiny
Tento domácí sýr navíc obsahuje i mnoho vitamínů a minerálů, například železo, vápník, zinek, hořčík, draslík a z vitamínů A, B, D, E a K. Jde o komplexní potravinu, ve které najdete bílkoviny, tuky i sacharidy.
Zdravější než z obchodu
Víte, co do něj přesně dáváte. Víte, jak je čerstvý, což je velké plus. Díky svému složení podporuje trávení a působí jako prevence před osteoporózou. Pravidelná konzumace má pozitivní vliv na vlasy, nehty a pokožku. Kladný vliv má i na obranyschopnost organismu. Jde navíc o ekonomičtější variantu než koupě běžného sýru v obchodě. Receptů na výrobu domácího sýru je více. Liší se chutí i konzistencí a tento je zajímavý tím, že nepotřebujete syřidlo, ale vystačíte si s běžně dostupnými surovinami. Můžete vyzkoušet více receptů, ve kterých jsou jinak jen drobné rozdíly a rozhodnout se, který pro vás bude nejlepší.
Foto: Shutterstock