Rozmrazit kuřecí maso není jen tak. Lidé pořád dělají tu samou chybu a pak se zbytečně diví, jak to dopadlo

Kuřecí maso je velmi citlivé na správný postup při rozmrazení. Pozor na teplou vodu a mikrovlnnou troubu. Špatným postupem neovlivníte jen chuť, můžete jídlo znehodnotit a přivodit si závažné zdravotní potíže. Nepodceňujte postup rozmrazování kuřecího masa.

Oblíbené mrazení pokrmů

Uložení masa v mrazící části prodlužuje jeho trvanlivost na dlouhé měsíce. Některé druhy masa vydrží mrazení i po jeden rok, jiné se musí spotřebovat do půl roku po zmrazení. Kuřecí maso patří mezi ty druhy, které vyžadují citlivý přístup při rozmrazení. V žádném případě se nesnažte kuřecí maso rozmrazit zahříváním v teplé vodě nebo vložením do mikrovlnné trouby a vařením v ní. Rychlé a špatné rozmrazení by vedlo k řadě zdravotních potíží.

Bakterie v kuřecím mase

Správně skladované a správně rozmrazené kuřecí maso nepředstavuje žádné nebezpečí. Potíž je v tom, když jej špatně rozmrazíte. Do teplého masa na kuchyňské lince se mohou rychle nastěhovat bakterie salmonely, E-coli nebo zlatého stafylokoka. Mnohdy už v mase jsou, jen se v teplém prostředí rozšíří. Proto je nebezpečné i umývání kuřecího masa teplou vodou, bakterie se přestěhují na vaše ruce.

Rozmrazování studenou vodou

Bezpečný způsob rozmrazování je vložení masa do uzavíratelného plastového sáčku a ponoření do studené vody. Vodu stačí každých 30 minut vyměnit a rozmrazení bude hotové během dvou až tří hodin. Takto rozmrazené maso nenechávejte v teple na kuchyňské lince, okamžitě jej tepelně zpracujte. Klíč ke zničení nebezpečných bakterií je právě rychlé tepelné zpracování.

Foto: Shutterstock

Bezpečné rozmrazování v lednici

Šetrný a bezpečný způsob rozmrazování je vložení masa na noc do lednice. Je třeba plánovat vaření a na rozmrazení masa myslet předem. Polotovary z kuřecího masa jako různě obalované kuřecí kousky připravujte na pánvi nebo v troubě zmrazené, doba úpravy bude delší, ale příprava je bezpečná.

Rozmrazení v mikrovlnné troubě

Mikrovlnná trouba nezničí bakterie uvnitř masa, pokud ji přeci jenom potřebujete použít, nevadí vám ovařené konce a chcete bezpečný postup, pak musíte ihned po rozmrazení maso tepelně zpracovat. V mikrovlnné troubě nastavte program pomalé a šetrné rozmrazení. Po rozmrazení nikam maso nepokládejte a ihned si důkladně umyjte ruce. Rovněž vyčistěte i nádobí na kterém bylo kuřecí maso v mikrovlnné troubě položeno.

Foto: Shutterstock

Autor: Veronika Majerová

Externí autorka magazínu AAzdraví.cz.

Chcete se nechat upozornit na nový příspěvek v diskuzi?
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments