Protože je sezona citrusových plodů dlouhá, můžeme pomeranče kupovat prakticky celý rok. A není divu, že patří mezi nejoblíbenější ovoce na světě. Mají spoustu vitamínů i vlákniny a jsou velmi sladké, chutné a šťavnaté. Tedy většinou.
Občas bohužel narazíme i na nějaký vysušený a mdlý. A abychom takovou zkušenost nedělali příliš často, pojďme si říct, jak poznat ty nejlepší kousky v hromadě ostatních.
Jak vypadá ten nejlepší pomeranč?
Vyhněte se měkkým plodům, může to být známka počínající hniloby. Různé škrábance na kůře ale nevadí. Ty způsobují větve stromů při větru. Nevadí ani nahnědlé nebo zelené skvrny, dejte si ale pozor na ty bílé, které ukazují přítomnost bakterií.
Zralý a šťavnatý pomeranč má mít tenkou, sytě zbarvenou kůru do oranžova. Ty příliš hladké a naleštěné nekupujte, bývají navoskované. A ty více žluté nejsou zralé. Zralý plod se také vyznačuje typickou citrusovou vůní, kterou ucítíte i přes kůru. Na dotek musí být pomeranč pevný a těžký. Lehký naznačuje suché ovoce. Vždy proto vybírejte ty nejtěžší. Klidně je mezi sebou potěžkávejte a porovnávejte.
Naopak velké pomeranče nebývají nejlepší. Právě ty mívají méně šťávy a chutnají jako žvýkací houba. Opravdu šťavnaté a sladké plody jsou středně velké a oválné.
Vybírejte podle pupíku
Mezi nejsladší a nejběžnější odrůdy patří Navel. Skvěle se loupe a téměř nemá pecky. Volně se toto slovo překládá jako pupík, podle typického znaku na jejich spodní straně. Vzhledově totiž připomíná lidský pupík. Pokud v jeho středu navíc uvidíte kroužek, našli jste matku, která bývá nejsladší. Plody, mající ve středu pupíku jen tečku, budou sladké o něco méně. Prostě, čím větší pupek, tím sladší pomeranč.
Pomerančům chlad svědčí
Pomeranče vám při pokojové teplotě vydrží chutné 10 až 14 dní. Pokud je ale dáte do ledničky, vydrží jako čerstvé až 4 týdny. Při delším skladování ale vysychají a ztrácejí chuť. Vždy je nejlepší je sníst do 14 dnů od nákupu, abyste si je mohli pořádně užít.
Pokud jste milovníci smoothies určitě víte, jak skvěle se v něm pikantní pomeranč dokáže prosadit. A pro tyto potřeby můžete pomeranče i zamrazit. Svou typickou chuť si uchovají i půl roku.
Foto: Shutterstock